Pàgina d'inici » Dietari » Llibertat del cor

Llibertat del cor

“Quina solitud envolta en èpoques d’aquesta mena aquell que només s’interessa per allò que és espiritual! Ai, ¿per a qui es pot escriure encara quan entremig dels lladrucs i de les escridassades polítiques les orelles s’han tornat sordes per poder copsar els sons matisats, …amb qui es pot mantenir encara discussions o disputes sobre la qüestió de la veritable ensenyança d’ençà que va caure en mans dels doctrinaris i dels fanàtics…? No, el món ja no té lloc per a la llibertat del cor”.

“Per a ell, ja no són les terres ni els rius ni els mars els que divideixen el cosmos, com no ho fan tampoc la posició, la raça ni la classe; ja només dues capes socials coneix: l’aristocràcia de la formació i de l’esperit constitueix el món superior; la plebs i la barbàrie són el món inferior”.

“Estimava moltes de les coses que estimem: la literatura i la filosofia, els llibres i les obres d’art, els idiomes i els pobles, i la humanitat sencera, sense fer-hi cap mena de distinció…I tan sols odiava veritablement una única cosa en aquest món: el fanatisme”.

(Petita tria de pensaments que Stefan Zweig deixà escrites en relació a l’anomenat Erasme de Rotterdam (oficialment, 28-X-1466 / Basilea, 12-VII-1536). Adagis, 1500; Elogi de la Follia, 1511; Col·loquis, 1518. Ara: ¿qui va ser realment Erasme de Rotterdam? ¿Ferran Colom? Una història encara no del tot aclarida. Igual, segurament, que la de Joana de Castella i Felip el Bell. I encara d’altres de les quals, quan repasses llibres d’aquella ja tan llunyana època escolar, anys seixanta del segle passat, ara, avui dia, no te’n saps avenir. I no em sembla pas que es tracti de fanatisme en aquest cas. De cap manera. Si de cas, de llibertat del cor!)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s