Pàgina d'inici » Dietari » Un pilot de fang

Un pilot de fang

Sort d’aquesta mena de llibres i de la prosa que contenen. Goig i plaer, que potser són fins i tot sinònims. I és que dintre d’aquell cos que anava envellint, beneït per una joventut constant, vivia un bell misteri en un castell que s’enrunava. Cada home jove que ella rebia als braços, representava l’hoste pel qual feia tants anys que glatia. Malauradament, però, l’hoste no passava mai de l’avantsala. Ella ja no vivia, només esperava. Amb ulls angoixats, insaciats i amargats, veia com se n’anaven l’un darrere l’altre. De mica en mica es va anar acostumant a veure venir i a veure anar-se’n els homes. Raça de gegants infantils, que semblaven insectes feixucs de proporcions colossals, esllavissadissos i pesants alhora, un exèrcit de boigs grollers que provaven de papallonejar amb ales de plom, guerrers que es creien que conquerien quan se’ls menyspreava, que posseïen quan eren burlats i que gaudien quan amb prou feines havien assaborit el plaer. Estol bàrbar, el qual, però, ella sempre esperaria mentre visqués…

I tot d’altres coses que segurament hem perdut ja per sempre. Com, per exemple, aquelles mitges veus somrients dels comensals asseguts a taula que només sentia la persona del costat i que els veïns tot just si endevinaven. De les ampolles rajaven els vins en glops suaus i a aquell que volia avisar un cambrer no li calia sinó alçar la vista, ja que enmig d’aquell silenci civilitzat n’hi havia prou amb un moviment d’ulls quan, en un altre lloc, hauria fet falta un bon crit. I la set del bevedor d’alcohol, que és la set del cos i també la de l’ànima. Un es troba de cop mirant com un curt de vista i sentint-hi com un dur d’orella, o d’oïda, i aleshores és el moment just que cal beure una o dues copes al lloc més a prop d’on et trobis.

Tot puja i baixa. El besnét és, en aquest cas, qui encarna la decadència, fins i tot la d’aquell Imperi. El besnét Trotta, vull dir. Ell, que des de la més tendra infantesa no havia fet sinó obeir i ara ja no ho volia fer més. No sabia encara què significava la llibertat, però pressentia que l’havia de diferenciar d’un permís militar, igual que una guerra d’unes maniobres. Aquesta comparació se li va ocórrer perquè era un soldat, de fet tinent, i perquè la guerra és l’alliberament dels soldats. També va pensar, és clar, que les municions que calien per a la llibertat eren els diners…I és que tot era encara tan confús per a ell! Tan confús com per a nosaltres és la consideració que la terra no és sinó un dels milions i milions de cossos celestes, que hi ha una innombrable quantitat de sols a la Via Làctia i que cadascun d’aquests sols té els seus propis planetes i, finalment, que cadascun de nosaltres no és sinó un pobre individu, per no dir més grollerament: un pilot de fang!

Joseph Roth, és clar. La Marxa de Radetzky. Sublim. I perdona que ara mateix ja no tingui ganes de casar-me amb tu.

3 thoughts on “Un pilot de fang

  1. Jo tampoc no ho entenc, però això no demostra res a part de les meves limitacions. Potser aquells petits instants -sovint incopsables per les presses- de senzilla i gratuïta clarividència i abandó que segons com s’escauen als moments més impensats (o també en els somnis -dormint o despert-) haurien de merèixer més consideració i tenir un xic de confiança en tot el que no sabem…

    Liked by 1 person

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s