Pàgina d'inici » Dietari » Amb tota discreció

Amb tota discreció

729 anys de l’origen de la Confederació Helvètica. 1r d’agost 1291. Uri, Schwyz, Unterwalden. Els tres primers cantons. L’inici d’una civilització. La civilització de la discreció. Sembla que no hi siguin. Però i tant que hi són! Com a país i com a cultura. Quatre cultures, exactament. Model.

Penediment és un substantiu derivat de l’infinitiu penedir-se. I moltes vegades no n’hi ha prou amb el fet que et sàpiga greu d’haver fet o deixat de fer alguna cosa, qualsevol cosa. N’estic penedit! Molt bé. Però ja ho has fet, o no. Més que res perquè molt diferent del penediment és el remordiment, que no és derivat de cap verb. El remordiment és la pena que ens causa sentir-nos culpables d’haver actuat malament. Una pena que no s’acaba mai. El penediment és un compromís per quedar bé, segurament. El remordiment, no. El remordiment, des del punt de vista etimològic, és l’acció de tornar a mossegar: és això el que fa aquest sentiment, no para de mossegar-te. I, així, aquella època, igual que la d’ara, que no m’estava amb ningú perquè així havia de ser. Si més no, perquè tenia un embolic del meu passat que havia de revalorar i sense res més que els remordiments per companyia. Sentiment de culpa que mai no desapareix. Sempre hi és. I tant se val que procuris de tant en tant no pensar-hi. Apareix sempre abans no t’adormis, per exemple. Ho duus a la consciència. I el que no sé és si els qui ens han dut fins a l’estancament actual de les coses d’aquest país nostre en senten gaire, de remordiment. Si poden dormir gaire tranquils, posem per cas. Bé. 1r d’agost 2020. Amb tota discreció.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s