Pàgina d'inici » Dietari » Potser és que aquest virus en té més, de seny

Potser és que aquest virus en té més, de seny

Continuïtat, mesura, ironia com a trets característics de les formes de vida catalana, segons Josep Ferrater Mora (1912-1991). Hi manca el seny, és clar. El seny que ell mateix intentà definir a través d’altres mots que el reflecteixin amb més o menys vivacitat. I en trobà quatre: prudència, enteniment, discreció, circumspecció. Explicà que cap d’aquests mots no vol dir pròpiament el mateix que el seny, però que el seny equival alhora a tots quatre. ¿Però què vol dir ésser prudent? Doncs vol dir posseir un tremp d’ànim serè, perquè sense aquesta serenitat no és possible aconseguir el coneixement de l’home que posseeix qui més experiència en té. Sí, la prudència té molt a veure amb l’experiència. ¿I entenimentat? ¿Què vol dir ésser entenimentat? Doncs això: una persona és entenimentada perquè ha fet esforços per estar en si mateixa i sobre si mateixa, pendent, en definitiva, d’ella mateixa per tal de no esdevenir boja, alterada o alienada. Vol dir que l’enteniment exigeix, per tant, un domini continu d’un mateix i un no parar de vigilar-se. ¿I ser discret i circumspecte, què vol dir? Doncs vol dir ésser algú que emprèn, abans de cada acció decisiva, un examen reposat de les possibles conseqüències de l’acte de què es tracti. La circumspecció significa literalment això: mirar al voltant d’un mateix amb cautela, no pas per temor, sinó per desig de no colpejar infructuosament el buit. Una manera de comportar-se de qui no fa sinó allò que convé de fer, de qui no diu sinó allò que convé de dir, que sap callar allò que li ha estat confiat. Procurar, també, de no ser gaire vist, tan sols l’imprescindible. I encara.

El seny, doncs, explicat a través d’aquests conceptes que el defineixen. No pas per separat, sinó a través de la conjunció de tots ells alhora. I aquesta és la teoria, és clar, tal com ens l’ensenyà Ferrater Mora. A la pràctica, però, passes tots aquests dies que vivim observant l’entorn i no ets capaç de veure-hi res, res de res, de cap de les coses que tenen a veure amb el seny. Potser és que aquest virus en té més que no pas nosaltres, no ho sé.

3 thoughts on “Potser és que aquest virus en té més, de seny

  1. Ser un home de seny, pel que he pogut veure, no et salva de res, ni de la presó. Ahir al Preguntes Freqüents he vist Jordi Cuixart, Josep Rull i Raul Romeva. Poques persones conec més entenimentades, més prudents, més íntegres, més dignes. Dissabte estaven a TV3. dilluns tornaran a dormir entre reixes. Em van fer pensar que totes les injustícies de què he sigut objecte al llarg de la meva vida no eren res comparades amb la injustícia que pateixen aquests catalans, comdemnats a anys de presó pel simple intent d’exercicir el seu dret a decidir; a l’autodeterminció.

    Liked by 1 person

  2. Sí. Durant el confinament, tothom es va comportar amb més seny. Però no sé on vaig sentir, suposo que a la televisió, que, ja sol passar; en situacions com aquesta, que al segon embat, tothom es relaxa. No hauria de ser així però passa.

    Les entrevistes d’ahir al Preguntes Freqüents, em van fer adonar molt més que qualsevol declaració política, del gran greuge que es fa al nostre país, empresonant els nostres caps; des que a la guerra civil van ficar a la presó Companys, no s’havia repetit una situació igual; i no m’he sabut estar de fer un comentari.

    Liked by 1 person

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s