Pàgina d'inici » Dietari » Sant Cristòfol. La memòria

Sant Cristòfol. La memòria

Sant Cristòfor de Lícia. O Cristòfol. Segon dia de Festa Major, però no es nota gens. Temps enrere hi hagué la benedicció dels conductors d’automòbils. Sant Cristòfor, que vol dir “portador de Crist”, és patró dels automobilistes. Diria que fa temps que això ja no es fa. Aquest sant, l’existència del qual és improbable, ha passat tanmateix a la història amb aquesta dada que diu que feia 2 metres i 30 centímetres d’altura i que hauria nascut a Canaan i mort a l’Anatòlia i que potser és enterrat a Alexandria, però en lloc desconegut. És a dir, que no hi ha res que es pugui donar per segur en relació a Sant Cristòfor o Cristòfol si no és que pel febrer de 1969, el Sant Pare Pau VI va ordenar de revisar el calendari litúrgic per suprimir-ne les festivitats dels sants de l’existència dels quals no hi hagués prou proves. I així, juntament amb Sant Jordi i d’altres sants, es va dictaminar, l’abril del mateix any, l’eliminació de sant Cristòfol del santoral. Es va mantenir, però, el dret a la seva representació iconogràfica i veneració per raons històriques. I bé, no he conegut pas gaires Cristòfols. Evidentment, en Colom no el vaig pas conèixer. Però sí que he conegut en Tòfol Trepat, que ara ja fa molt de temps que no veig ni en sé res. El pianista del grup de jazz dit La Locomotora Negra, vull dir. I també, més endavant, catedràtic de Didàctica de les Ciències Socials a la UB. Havíem estat col·legues a la facultat de Filologia i recordo perfectament les converses que havíem tingut sobretot amb els professors Llovet i Espadaler. La memòria, la memòria selectiva. I és que, de tot plegat, en fa ja gairebé quaranta anys. O més.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s