Pàgina d'inici » Dietari » L’autèntica pau

L’autèntica pau

Sóc creient, sí. Sobretot perquè m’estimo més ser-ho que no pas no ser-ho. I no em refereixo només al fet de creure en un únic Déu, i en la Santíssima Trinitat de Pare, Fill i Esperit Sant, en els manaments diversos, els sagraments, les virtuts cardinals i teologals, els pecats capitals…També m’estimo més creure en totes les divinitats de les civilitzacions que ens han precedit i coneixem només a través del llibres d’història. Amon, Apis, Horus, Isis…de la mitologia egípcia, i Zeus (Júpiter a la mitologia romana), fill de Cronos o de Saturn segons com es miri, i Afrodita i Apol·lo i Àrtemis i Atena, deessa de la intel·ligència, l’habilitat, la pau, la guerra, l’estratègia bèl·lica, l’artesania i la saviesa. És a dir, de gairebé tot. No acabaríem mai. I Zaratustra i L’Anticrist, no només el de Nietzsche, també el de Joseph Roth. Em sembla millor creure-hi que no pas no creure-hi. Coneixement i comprensió. Més això que no només una qüestió de fe. Sóc creient, sí, però ja sa sap que la fe d’alguna manera consisteix a creure allò que no saps si és o no és veritat. Que no tens manera de saber-ho. Però hi creus. Igual que en d’altres coses que així d’entrada sembla que no tinguin res a veure amb cap religió (relligam). El que deia de L’Anticrist de Roth:

“Però també vaig arribar a un indret on regnava la pau, una ciutat pacífica. S’hi havien reunit els delegats de tots els pobles inquiets de tots els continents que estaven inquiets per tal de deliberar de quina manera es podria reinstaurar la tranquil·litat al món. Més ben dit: no pensaven pas aconseguir l’autèntica tranquil·litat del món, sinó mantenir la situació d’inquietud regnant, que els semblava una situació de pau i de tranquil·litat. Aquests delegats dels diversos pobles no volien pas portar l’autèntica pau al món, sinó aconseguir que la manca de pau que hi imperava esdevingués tan familiar i habitual que el món comencés a creure que aquella era la pau veritable”…

Roth va viure del 1894 fins al 1939. I aquest seu Anticrist és del 1934. Pensem-hi. Perquè les dates de vegades no volen dir res.

S’ha mort Umberto Eco. Acabo de saber-ho. 84 anys. Havia nascut a Alessandria. Entre moltes d’altres coses, El Nom de la Rosa. Com si fos ara.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s