Pàgina d'inici » Dietari » Abandonin tota esperança

Abandonin tota esperança

Moderantismo” és un llibre de Valentí Puig que Península publicà el 2008. M’ha tornat ara a les mans tot fent neteja i endreça de la quantitat de llibres que tinc desats a cals pares perquè, on visc, va arribar un moment ja no me n’hi cabien més. Ells, els pares, ja no hi són i s’ha d’anar fent endreça i neteja de tot el que hi ha a la casa. Bé, “Moderantismo“, deia. Recordo aquells dies que el vaig llegir i tot el seguit de reflexions que l’autor d’alguna manera regalava a Espanya. Sóc lector fervorós de Valentí Puig, principalment de tot el que ha escrit en català, que no és pas el cas d’aquest que ara esmento. M’hi veig sempre reflectit. Les qüestions socials, el fet de ser conservador a ultrança…Diria que l’única diferència és que servidor no comparteix de cap manera el que ell pensa sobre el fet que Catalunya hagi de continuar formant part del Regne d’Espanya. Això a banda, aquest llibre em sembla més que interessant. I hi ha un capítol que trobo especialment significatiu. El titula “Meritocracia” i se centra en la formació i en l’aprenentatge. És a dir, en tot aquest desastre en què s’ha convertit, a Catalunya, tot el que fa referència al sector de l’Ensenyament, mal anomenat Educació. Valentí Puig hi parla del fals i hipòcrita igualitarisme que s’ha ant imposant i que ens ha portat a un model d’escola on tothom amb una total igualtat mereix premis i recompenses per evitar greuges comparatius i l’estrès que diuen que produeix el fet de competir i on la psicologia de l’alumne centra tot el concepte d’educació o ensenyament i no pas la transmissió de coneixements.

Igualitarisme i constructivisme, doncs. Tot és la mateixa mentida. La pedagogia constructivista parteix de la idea que els coneixements no es transmeten i que la pedagogia és sempre centrada en l’alumne. Resultat: retard en els aprenentatges fonamentals i supressió del mèrit i de l’esforç. Tots iguals! I així el nombre d’estudiants que arriben a la Universitat amb un coneixement més que deficient de la llengua no para d’augmentar. Cert que la LOGSE ho accelerà tot, però la cosa comença sempre el dia que s’escampa la brama que memoritzar no només no serveix de res sinó que és un vestigi de l’autoritarisme més pervers. I el mateix es pot dir de la lectura en veu alta, del resum i comentari de textos, del dictat i de la redacció, de les taules de multiplicar i de la cal·ligrafia. I és que fer faltes d’ortografia, ja ho hem dit moltes vegades, és de mala educació, això sí que suposa ser del tot mal educat! Igual que el tuteig universal, que ara ja sembla fins i tot una obligació. En fi. Aquest “Moderantismo” de Valentí Puig, i aquest capítol concret, “Meritocracia“. Camí del que ja el Dant deixà dir: “Abandonin tota esperança”!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s