Pàgina d'inici » Dietari » El moment present

El moment present

Sóc repetitiu, ja ho sé. No sé si només em passa a mi. Torno enrere moltes vegades i, així, avui he passat estones un cop més amb Emerson, Ralph Waldo Emerson, i els seus Assaigs. Ho tinc anotat d’altres vegades, però tornem-hi. “No hi ha història, només hi ha biografia”. Encara ara no sé si és veritat, però no m’importa. Això. sí, la idea em continua agradant. Tant és que servidor no sigui ni historiador ni biògraf. Tampoc ell no n’era, filòsof de la democràcia si de cas. Però les nostres vides, certament influïdes per les circumstàncies que ens toca viure, són tanmateix intransferibles. Tot de projectes i de records. Hi ha, en aquest sentit, aquells versos de l’acte 3, escena 1a, de Mesura per Mesura, de Shakespeare: “En tu no hi ha joventut ni senectut; / però, igual que en una migdiada, / les somies totes dues”. I el doctor Johnson, Samuel Johnson, segurament el crític més valuós i reconegut de la literatura anglosaxona en va fer un comentari que continua semblant-me gloriós: “Imaginació exquisida. Quan som joves, ocupem el nostre temps a fer plans per als anys posteriors i ens passen completament per alt les gratificacions que tenim davant nostre; quan som ancians, passem la languidesa de l’edat en el record dels nostres plaers o fets juvenils; de manera que la nostra vida, que mai no hem ocupat plenament en el moment present, s’assembla als somnis de la migdiada, quan els fets del dematí es barregen amb els projectes per a l’horabaixa”.

Tot això lliga un xic amb el poc moviment i la manca de present que deia ahir. Perquè podem fer servir també aquesta acotació de Bloom, Harold Bloom, que encara no fa ni un any que ens deixà: “Fem projectes o recordem. Res més. Allò que Johnson es nega a dir, però que resulta implícit, és que renunciem al present perquè inconscientment sabem que hem de morir en un moment del tot present”.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s