Pàgina d'inici » Dietari » El mirall de la derrota

El mirall de la derrota

Doncs sí, és veritat que l’home decent també comet errors. I la dona, és clar. Però no m’ha agradat gens llegir aquest dematí aquesta cosa que ha deixat escrita el President: “Hem d’aixecar la mirada i traçar un futur nou, disruptiu, que ens permeti construir de bell nou, no pas reconstruir passats caducs”. Perquè, és clar, tenim encara presoners polítics i exiliats. I ara gairebé ja no se’n sent parlar. El mirall de la derrota. I tant és que encara no sigui definitiva. No resulta gens agradable mirar-te al mirall i veure-hi amb els teus mateixos ulls la pròpia degradació. Hi ha una història de la humanitat, afirma Schopenhauer, amb qui aquests dies passo estones. La història, diu, des de l’inici fins avui dia, parla de pures guerres i aquest mateix tema és l’objecte de la majoria de quadres antics i també de moderns. L’origen de totes les guerres és, tanmateix, l’afany de robar. I per això Voltaire va dir amb tota la raó: dans toutes les guerres i ne s’agit que de voler, és a dir, en totes les guerres no es tracta sinó de robar. A la que un país, una nació, nota un excedent de forces cau damunt la nació veïna, i en lloc de viure de tot allò que ja té, doncs no, el que fa és sotmetre-la i apropiar-se de tots els béns i tots els guanys, dels que disposin en aquell mateix moment i també, fins i tot, dels futurs. I és que és d’aquesta mena d’accions que hom treu el material per a la història del món i de tots els actes que han passat a anomenar-se heroics. Quan parlem de gloire, és a dir, de fama, hauríem de distingir de manera del tot clara si es tracta, per exemple, de fama artística i literària o bé si es tracta de la fama o glòria militar. Perquè, en aquest últim cas, només que hi constés l’expressió vegi’s el botí, ja quedaria del tot clar de quina mena de fama i de quin propòsit es tracta. Hi ha un tarannà imperial que ens envolta, President. I no es pot pas dir que hagi caducat. De cap manera. Som on érem. Amb presoners i exiliats.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s