Pàgina d'inici » Dietari » La mar de lliure

La mar de lliure

Em sento la mar de lliure estant-me aquí casa. I encara més avui que la llibertat consistia justament a decidir de no moure’t i no sortir i a no deixar-te endur per la massa en aparença tan necessitada i adelitada d’estirar les cames i potser també d’altres coses. Tots alhora. I totes, és clar, només faltaria.

Ja ho deia Galileu (1564-1642), que la ignorància és la mare de la maldat, de l’enveja, de la ira i de tota la resta de vicis i pecats, per grossos que siguin. Perquè hi ha, a més a més, aquest paternalisme públic dels presidents fent veure que tenen tanta cura de nosaltres, ses criatures, pobretes. N’hauríem d’aprendre, com a mínim, de Suècia. Sinó que aquí, és clar, no hi pots confiar, en la gent. I és que no és només ara, sinó des de sempre, però naturalment també avui dia, que el que cal és adonar-nos de què, i de qui, és de veritat el més important. No crec que sigui el fet de fer deport del cos, i de córrer, no se sap cap on, o d’anar amb bici, encara menys. Anar per, en acabat, haver de tornar. Una cosa del tot diferent és el deport de l’ànima i de l’esperit. ¿Què hi fas, aquí? ¿D’on véns? ¿Cap on vas? ¿De què serveixes? Perquè, de fet, igualment ha d’arribar el dia que ja no hi serem. I no passarà res. I fixa’t en el que deixà pensat i escrit Cioran, a De l’Inconvenient d’Haver Nascut (Empúries, 2019, amb traducció d’Andreu Gomila, pàgina 67): “Enmig de les vostres activitats més intenses, atureu-vos un moment per ‘mirar’ el vostre esperit”. Una recomanació no adreçada certament a tots aquells que no parem de ‘mirar-nos’ l’esperit dia i nit, i que no hem de suspendre ni un moment les nostres activitats, ja que ara no en desenvolupem cap. La mar de lliures.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s