Pàgina d'inici » Dietari » Farsants i demagogs

Farsants i demagogs

El diccionari etimològic de Joan Coromines, de la fiabilitat del qual no crec que es pugui dubtar, explica que la paraula “home” ve de “humus”, que és un substantiu femení que significava “terra” o “sòl”, cosa que no pot ser més neutre. I d’aquí ens ve també “inhumar” o “exhumar”. Hi ha, tanmateix, totes aquestes ànimes de segona mà esforçades a tergiversar el llenguatge i a forçar-lo fins als límits del ridícul, molts polítics principalment. “Ciutadanes i ciutadans”, així, amb el femení en primer lloc, només faltaria, perquè són uns cavallers o, si més no, volen passar-hi. “Les catalanes i els catalans…”, que lleig! Colla de farsants i demagogs de poc refiar. Traductors (i traductores) políticament correctes que quan en anglès llegeixen workers els falta temps per escriure “treballadores i treballadors”. És igual, tant és, ells (i elles) tenen decidit que el llenguatge és masclista i sexista i que en la parla la dona resulta invisible (quan seria més exacte, en tot cas, dir que resulta inaudible). La llengua no pot ser ni masclista ni sexista, només pot ésser-ho l’ús que se’n faci. Ignorància, pura ignorància i carrincloneria. Quan diem “l’home” (el terrós, o terrenc), així en general, diem exactament el mateix que quan diem “l’ésser humà” o “la humanitat”, coses totes dues que als feministes professionals i a ultrança els semblen, contradictòriament, la mar de bé. Doncs, escolta, tant “humà” com “humanitat” deriven exactament “d’home”. “Homicidi”: mort, a mans d’un altre, de qualsevol membre de la nostra espècie, home o dona. I no sé ben bé per què recordo ara aquella ministra andalusa, justament de Zapatero, any 2008, ministra d’Igualtat ni més ni menys, Bibiana Aído, tan justeta ella, pobreta, i aquell seu “…los miembros i las miembras de esta comisión“, no sé per què la recordo ara, aquesta persona. “Persona” que, per cert, és femení, oi? Jo sóc home, és a dir mascle i, malgrat tot, persona. Suposo, vaja. Ara que, tal com va tot, podria molt ben ser ser que no. Vull dir que potser no del tot.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s