Pàgina d'inici » Dietari » El braç d’una fada

El braç d’una fada

Moby Dick (1851): “Sí, sí, la veig. La veig com cada vegada que l’he vista. Però això no significa que sigui real”. L’obsessió de la venjança. Al final, però, ¿qui es venja de qui? Un foll fent enfollir els altres. El taüt salvador de Melville. Hi hagué més tard la pel·lícula de Huston (1956) que he tronat a veure. Una versió que em sembla mancada de vitalitat i del sentit del deliri necessaris tot i la intervenció de Ray Bradbury en l’elaboració del guió. Ahab (Gregory Peck) recorda més Abraham Lincoln que el foll capità del balener. I la predicció apocalíptica del reverend Mapple (breu, episòdic i genial Orson Welles) és potser un del moments més bons i més brillants del film. El llibre, com gairebé sempre, supera les imatges. Només una veu, una d’única, sobreviu a la tragèdia i al naufragi. La veu d’Ismael, de nom bíblic, salvat pel taüt de Melville, el taüt on reposen les despulles de l’arponer caníbal Queequeg. Ismael, que com el fill d’Abraham acabarà trobant, se suposa, una segona existència en l’expatriació. I aquest personatge Starbuck, que potser ha acabat donant nom a la cadena de cafeteries americanes esparses avui arreu del món. Starbuck, el seny reduït per la rauxa que no gosa, arribada l’hora, de destruir la follia del desastre i salvar-se, salvar-se ell i salvar la resta d’arponers de la tripulació. Moby Dick, Ahab i Melville, erigits en jutges del destí: “¿Qui dictarà sentència quan el mateix jutge sigui arrossegat davant del tribunal?” Ismael salvat. L’únic. Ismael, que reconeix que s’embarca per foragitar la malenconia i regular la circulació. I la sensació final, en què la cua de la balena arriba fins i tot a semblar-nos més bonica que el braç d’una fada enmig de tots aquests dies de dol i d’un consol tan difícil.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s