Pàgina d'inici » Dietari » Breu repàs de Mal de Llengües

Breu repàs de Mal de Llengües

Repàs de Mal de Llengües (Ed Empúries), el llibre (102 pàgines) que l’any 1988 publicà el professor Jesús Tuson, acèrrim defensor de la pluralitat lingüística des del Departament de la UB que ell mateix inicià, em sembla que l’any 1969, i que a l’edat de 78 anys s’ha mort aquest passat 5 d’agost. Intensitat i plaer de conceptes com aquest de la vella controvèrsia, avui ja superada, entre la ingenuïtat geocèntrica, elevada a superstició, i la veritat indefugible d’un planeta petit i arraconat que ens hauria de fer més humils justament perquè la ciència ens parla, cada cop més, de l’abast inexhaurible de la nostra ignorància. Però la ignorància suprema, avui, és la de ser, encara, fills de Ptolomeu, instal·lats en l’egocentrisme i l’etnocentrisme, entossudits a fer de nosaltres mateixos, i no de l’ésser humà, la mesura de totes les coses…

…I la seguretat d’aquesta ignorància. La seguretat de la ignorància que ha estat sempre el millor recurs per a menar i fer remoure les multituds…Hi ha dues maneres de controlar un poble: n’és una l’opressió; l’assimilació ideològica n’és l’altra.

…Malaurada la llengua que només és fidel al seu passat.

…Una bandera és una bandera; una llengua, no.

…¿Que si suaus o aspres? Les llengües no tenen cordes vocals ni cavitats supraglòtiques: les llengües són sistemes a l’abast dels parlants, i els sistemes, pel que sé, no tenen sexe, ni són suaus, o enèrgics, o bonics; són xarxes de relacions, i en cap dels casos il·lícites.

…I potser continuo equivocat, però tinc la sospita que la immensa majoria de la població mundial neix amb una llengua i viu i es mor amb aquesta mateixa llengua.

I no voldria oblidar l’endreça inicial, que és de Joan Bastardas: No deixem morir els arbres / que han estat esplendorosos / ni trenquem la canya / que s’esberla.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s