Pàgina d'inici » Dietari » Impossible estimar el no-res

Impossible estimar el no-res

Volum II dels Assaigs sobre els Costums. Voltaire. Els moros van sotmetre tota la Península i els peninsulars, castellans principalment, no han aconseguit res més sinó tan sols fustigar els moros. Creuaren, diu, l’Atlàntic i representa que conqueriren un món nou -un món que, per cert, ja no els pertany-, però continuen sense poder venjar-se de ningú a només cinc llegües de les seves costes. Els moros, mal armats, esclaus de governs detestables, no han pogut encara ser subjugats pels cristians. La raó veritable és que els cristians no han parat mai d’esquinçar-se i d’esgarrapar-se mútuament entre ells. ¿Com vols que els espanyols poguessin passar a l’Àfrica amb grans exèrcits per domar els musulmans quan al mateix temps havien de combatre França? ¿O fins i tot, encara que units a França, si els britànics els prenien Gibraltar i Menorca?

I després sobre el no-res en una carta adreçada a Mme. du Deffand el 9 de maig 1764. Només conec Judes que hagi mai dit que més s’hauria estimat no haver nascut. D’acord que és l’Evangeli que diu que ho digué…I no és pas que el no-res no tingui les seves coses bones, però em sembla que és impossible estimar de manera veritable el no-res malgrat les bones qualitats que té.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s