Pàgina d'inici » Dietari » ¿Saps què és un Ziiii?

¿Saps què és un Ziiii?

No la simplicitat, ans la senzillesa és allò que guia el personatge del jardiner a la pel·lícula “Dialogue avec mon Jardinier”, de Jean Becker (2007). Senzillesa de cor, estranya i plena de sentit comú, a la vegada. El discórrer suau i tranquil dels 109 minuts que dura el film, l’experiència d’aquest plaer. La muller i no la meva muller, o la dona i no la meva dona. A la vida fem el que toca fer. ¿Que vols un cafè? No, gràcies, m’estimo més el te. Ho sento, però es que no tinc te. Bé, aleshores sí, un cafè. Aquesta mena de diàleg i l’amistat redescoberta. La pròxima vegada el pintor tindrà te. El pintor que mai havia aconseguit expressar allò que veia fins aquell dia que li va faltar l’amic. Abans tot era negres sobre blancs, un cosa bromosa que no deixava veure res, tret de la mentida i de la impostura… A partir d’ara, ja no. A partir d’ara, la senzillesa dels objectes pintats. El cordill, el ganivet, el casc, el ciclomotor nou. Aquesta quotidianitat sincera i senzilla. I no pas la grolleria dels suposats “connaisseurs”, la ridícula sofisticació dels visitants de les galeries d’art i dels platós de ràdio i de televisió amb tants de tertulians que tot ho saben i amb aquella manera seva de ser filisteus, tan vanitosos, fantasmes i trepes arrogants, aquest fastigueig. Per això és tan fantàstic aquell: ¿saps què és un Ziiii? Arriba un moment que et falta l’amic i aleshores aquesta absència és l’art, el teu art, l’expressió que et surt del més profund, la mica de silenci que és l’herència més formosa d’aquella amistat que ja no hi és. Això sí: mira de dur sempre al damunt un ganivet i un tros de cordill, mesura per mesura. Poden arribar-te a ser de molta utilitat. Sobretot ara, que et volen del tot precintat enfront de la senzillesa del SÍ més profund i rotund i convençut.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s