Pàgina d'inici » Dietari » Austerlitz

Austerlitz

Exactament igual, o gairebé, que aquell personatge d’Austerlitz, llibre imprescindible de W.G.Sebald, i que li serveix també de títol. Jacques Austerlitz, a qui, quan era un nen encara, li robaren la pàtria, l’idioma i el nom, i des d’aleshores ja no pogué sentir-se a casa seva enlloc del món. I tot pel fet de ser jueu. De ben petits, també a nosaltres ens passà la mateixa cosa. Però no pas pel fet de ser jueus sinó pel fet de ser catalans. I els qui de cap manera no poden entendre-ho ni admetre-ho és, senzillament, perquè mai no s’hi han trobat i ni tan sols s’ho poden imaginar. Mai. I potser sí, que sense memòria seríem més feliços. Però aleshores l’oblit no seria sinó l’exacte sinònim de l’extinció. I és que és ben bé així, ni més ni menys, com voldrien veure’ns: extingits.

One thought on “Austerlitz

  1. Excel·lent. Sí senyor. A mi em van robar l’idioma, a l’escola, sobretot. El vaig recuperar de gran, per voluntat pròpia, però sempre tens aquell rau-rau que et fa pensar en la gran estafa. I en l’estafa del fals bilingüisme que ens han venut (i que hem comprat). No cal recordar Josep Pla, oi?: “El bilingüisme és una gran tragèdia.”

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s