Pàgina d'inici » Dietari » Fill meu

Fill meu

Bones tardes. Alguns lectors em fan saber que l’enllaç d’ahir, L’Últim Calbot de la FCO (Fundació Catalunya Oberta), es veu que remetia a una pàgina web estranya i desconeguda. A veure, doncs, si aquest error involuntari pot quedar ara solucionat. Disculpes.

I el fet és que aquest dematí pensava en les mares. En la meva i en les de tots nosaltres i també en les dels genis de la història, les d’aquells que hi han passat com a genis que reconeixem a través de l’obra deixada i més enllà de si foren més o menys bones persones, o persones bones -no em sembla pas que sigui el mateix un bon home que un home bo. Bé. El temps perdut de Proust, per exemple, en què ell més d’una vegada i de dues esmentà la colitis que patia: correspondance avec sa merde, deixà escrit. Val a dir, per cert, que ho féu a través d’aquest joc de paraules un poc massa forçat entre mère i merde, que gros. Però bé, el cas és que hi ha les mares que han parit els genis de tot temps. La de Proust mateix, la de Renard i les de tots els altres moralistes, francesos o no, també la de Montaigne, la de Larbaud i la de Léautaud que és en qui sobretot penso i de qui justament voldria ara recordar que mai no va poder sentir per boca d’ella l’expressió fill meu i que després ell va intentar posseir com a amant atès que mai no va poder-la tenir com a mare. Sense joguines i sense res, només de vegades amb el gos del pare com a sola i única companyia. Gens estranya, doncs, aquella frase, aquell contundent interrogant del seu Diari: “…perquè, al capdavall, l’amor pur, l’amor honest ¿no resulta, tal vegada, ser la cosa més contrària a l’amor?” Inacabable Léautaud. Te’l miris com te’l miris. Esclar que en contemplar fotos seves -n’hi ha un munt-, i com que l’edat no perdona, no puc mai evitar de pensar fins a quin punt arriba a ser fonamental el fet de fer net de la quantitat de pèls que ens sobreïxen del nas i de les orelles. Diria que també en això consisteix la higiene, fill meu. Per l’amor de Déu.

 

2 thoughts on “Fill meu

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s