Pàgina d'inici » Dietari » Malbaratament

Malbaratament

Inabastable actualitat. Tribunals espanyols que com sempre ens renyen, Macron a França, vagues i baralles al metro, castells inflables que es rebenten i fan mal a criatures, fins i tot n’han matat una -esgarrifós- i el restaurant de Caldes que sembla que no havia demanat permís municipal per fer-ne servir cap, de castell d’aquests, la conductora beguda i drogada que atropella mortalment uns quants ciclistes…Inabastable. I la vellesa que s’apropa. Hi ha, en aquest sentit, un llibre de Simone de Beauvoir sobre la qüestió. Es titula precisament Vellesa, Vieillesse, i parla del vell que a poc a poc s’ha anat quedant expulsat de la societat perquè ja no participa en aquest joc que és el consum. El vell entristeix. I se’l va aïllant al costat dels altres vells. S’ha tornat avar a causa de les experiències i del temor creixent de quedar-se sense cèntims. Força més enllà de la jubilació, el vell és com si comencés a morir-se, o com si ja fos pràcticament mort. La societat del voltant ja no li fa cap cas, com si s’hagués tornat invisible.

La tesi de Beauvoir et fa pensar que el vell podria potser tornar a entrar en societat, en aquesta societat d’ara, si s’arribés a trobar la forma de fer-lo econòmicament interessant. Igual que passa amb els joves que a la que poden disposar de diners impulsen totes les modes diverses. La qüestió és saber com se fa tot això. Perquè el problema és molt gros i ja va néixer quan la família anomenada conjugal (marit, muller, fills) substituí la família patriarcal (avis, pares, fills). Ara, en molts i molts casos, ja ni se sap on ha anat a parar tot plegat. I així, el vell, aïllat del context familiar, sense néts i sense autoritat, no és sinó un destorb. Recorda Oscar Wilde: Time is a waste of money. Malbaratament. I derrota del materialisme, potser. Som on som.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s