Pàgina d'inici » Dietari » Com aquells pescadors de perles

Com aquells pescadors de perles

El curs de la història. Sempre noves generacions. Sort n’hi ha. En parla el ventríloc de V-M a Mac y su Contratiempo, plaer esplèndid, no cal dir-ho, un més. Aquestes generacions que van succeint-se cada més o menys 15 anys però que, a la que les analitzes, tot i que a primera vistes apareguin com a diferents, t’adones que només repeteixen que el més urgent i necessari és suprimir la precedent i, per si de cas, també la que precedí la precedent, la mateixa que al seu moment tractà d’esborrar la que la precedia. La qüestió és no admetre els precedents, sempre estem igual, recordo aquell temps que semblava que la història començava en nosaltres, i mira ara. És ben estrany, però cap generació no ha volgut, no vol, col·locar-se als marges del Gran Camí, llegim a la pàgina 77, sinó al centre mateix que fins ara ha ocupat l’anterior. No ho sé, potser és que es pensen que al defora no hi ha res i aleshores, a la llarga, això els porta a imitar i a repetir l’aventura d’aquells que van començar menyspreant, i segurament més els errors que no pas els encerts. Sempre igual. No hi ha, no hi ha hagut encara cap generació que s’hagi situat al marge del camí i que hagi dit com un sol home: aquí us quedeu, això no fa per nosaltres. Arriben els joves, sí, però després, tal com passem de la nit al dia, desapareixen sigil·losament, ja ancians, vells com ara nosaltres. I com aquells pescadors de perles, fantàstics, de Bizet.

Tot això i, a més, aquest fragment de Cosmonauta, sublim Francesc Garriga, que aquest dematí m’ha fet arribar l’amic Albert Benzekry, rapsode imprescindible, tot proclamant la poesia de la calma de les coses. Tot l’agraïment:

si el marbre / de la teva paraula / ens omplís de fredor, / no sabríem la calma / de les coses. / i una sola cançó / duria el lleu record / del goig secret / del teu cos.   /   l’enyor sotja la nostra quietud / i el fred de l’ànima.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s