Pàgina d'inici » Dietari » El ronc com a queixa de l’ànima

El ronc com a queixa de l’ànima

Les voltes que arribem a fer mentre dormim, deia Max Aub (1903-1972, aquell mestre del relat breu, conceptista i barroc, ple de jocs de paraules; passo estones, de tant en tant, amb aquest Aforismos en el Laberinto, Edhasa, 2003, que em sembla grandiós i m’encanta de llegir i d’anar traduint). I el cas és que és cert que fem voltes i gairebé rodolem mentre dormim. Ens ajaiem de costat, de bocaterrosa i fins i tot d’esquena i així, panxa enlaire, diem que descansem. No resulta estrany, doncs, que en una tal posició ronquem. El ronc com a queixa de l’ànima. El ronc que apareix enmig de l’obscura llum nocturna a causa de la irreverència que comporta aquestes postures que adoptem. I és ben bé que l’ésser humà, pel sol fet de ser-ho, no és res. Depèn de la llengua, del lloc on ha nascut i s’ha criat, dels cèntims que té o no té, de l’oïda, de la intel·ligència, de la memòria, de la voluntat, de la grandària que presenta la seva figura, dels papers -sobretot-, de les armes de què disposa, o no… Ben diferent de la resta d’animals, doncs, l’ésser humà és un animal pròdig de tot allò que no té i amb una imaginació que el porta per camins impossibles i aleshores s’hi perd, sense sortida, i així fins que es mor creient encara que les coses són com ell es pensa que són. I el moll de l’os, el quid de la qüestió, el més profund és a l’epidermis, a la finor o la duresa de la pell que envolta el cos. Naturalment sempre queda el remei de parlar malament dels altres. Com d’aquella terra de llops de què també parlà el mateix Max Aub. Ple de tot l’humanisme, de la ironia i del sentit de l’humor que fan falta per viure aproximadament bé.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s