Pàgina d'inici » Dietari » Si el proïsme t’irrita

Si el proïsme t’irrita

De vegades, com ahir mateix, Diumenge del Ram, i després de saber la notícia de la mort sobtada de Carme Chacón – que Déu l’hagi perdonada-, de vegades, deia, transigeixo. Papà, podríem anar a veure Incerta Glòria aquesta nit. La fan a 2/4 d’11. I, esclar, vaig acabar dient que sí, que d’acord. Des que ara deu fer 3 o 4 mesos vaig anar a veure la joia de Paterson que no havia tornat al cine. I la veritat és que vam estar de sort ahir, la vam ben encertar. En total 6 persones a la sala. I la pel·lícula, com a tal, em semblà més aviat grandiosa i amb unes interpretacions sublims. La carlana, en Juli Soleràs, en Lluís de Brocà (Sales al film), la Trini. Amor en temps de guerra. Naturalment, però, no arriba ni a una mil·lèsima part del que és i significa l’obra de Joan Sales. Tantes i tantes coses que continuaran desconegudes, no viscudes, per a qui només en conegui aquesta versió cinematogràfica sense res d’en Cruells. Diàlegs i diàlegs, paraules i paraules, i la música que les acompanya… Però ¿i si tal com és no el pots estimar? Aleshores fuig, busca la solitud; viu sense proïsme. O estima’l o evita’l. Si el proïsme t’irrita, si ets incapaç d’amor, si ets impotent, vés a amagar la teva impotència i la teva vergonya en la solitud. Déu tindrà llàstima de tu si confesses la teva impotència…Pel que fa a mi, m’he refugiat en un racó de muntanya perquè sóc això, un covard i un impotent; em cal buscar Déu lluny dels homes ja que no tinc el coratge de buscar-lo entre ells perquè el que he vist dels homes és horrible des de 1917, any que vaig néixer, quantes coses horribles! El nostre segle és horrible, quin malson sense fi, quin oceà de sang, guerres i revolucions “jours de gloire” que anuncien i el que ve després, l’únic que ve, és una monòtona carnisseria i sempre això i res més que això…

One thought on “Si el proïsme t’irrita

  1. Molt ben dit, Miquel, tota la raó. I a més a més, per arrodonir-ho no oblidem el magnífic sentit de l’humor de Sales que d’en tant en tant ens regala:
    – Un vermut sense olives, si us plau.
    – Haurà de ser sense anxoves, perquè d’olives no n’hi ha.

    Liked by 1 person

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s