Pàgina d'inici » Dietari » El gran misteri dels epílegs

El gran misteri dels epílegs

Exactament això, El gran misteri dels epílegs, és el que es llegeix a la taula, o índex, del llibre immens de Ponç Puigdevall, Il·lusions Elementals. I amb la indicació de la pàgina 293. I no sé què deu passar. No sé si es tracta d’un error de l’exemplar de l’edició de què disposo -primera edició, gener del 2017, Ed 62, Col·lecció El Balancí-, o què. El cas és que a un servidor el llibre se li acaba en arribar a la 283 i sense haver llegit res de cap misteri de cap epíleg. Fa gràcia. Fa gràcia perquè això no treu la percepció de com la vida al carrer deu ser de veritat tremenda i allunyada de qualsevol símptoma de confort i de tendresa bonista. L’enfonsament de tot i la por més majúscula del buit més punyent. L’indigent en primera persona abocat a conviure, als refugis suposadament d’acollida, amb tota mena de companys de viatge que al final acaben fatigant-lo encara més. Se’n troba d’intel·ligents i de molt necis, de tendres i de grollers, d’hàbils i de maldestres, de valents i de porucs, de sang calenta i de freda com el gel, de tolerables i de servicials i de desconfiats i suspicaços. I aquest constant haver de triar entre dormir a terra o dormir damunt d’un matalàs que no és teu i que no et fa res prendre’l a un que passa per ser col·lega, company o fins i tot amic -que es fotin, els altres- enmig d’aquesta misèria que tot ho envolta. Perquè, al capdavall, ¿què serien la raó i la mesura si no es conegués l’embriaguesa? ¿Què seria dels sentits si darrere seu no s’amagués la mort? ¿Què seria, finalment, l’amor sense l’eterna enemistat mortal entre els sexes? Misteri dels epílegs, i tant que sí. I més lliçons de llengua que fan que estigui absolutament d’acord amb l’afirmació de l’autor en el sentit que la literatura, la que de debò representa aquest Il·lusions Elementals, no ha estat mai a l’abast de tothom, que segurament no té perquè estar-hi. Que no hi estarà mai, vaja.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s