Pàgina d'inici » Dietari » Més que mai

Més que mai

Estones de Notes Disperses, ahir, empès de manera absoluta per l’aniversari de l’autor, Josep Pla, esclar, 120 anys. Afers i qüestions relacionats amb la llengua. “Disposar d’un instrument d’expressió treballat -llegeixo-, de maneig (quan es domina) fàcil, incita a pensar, ajuda a pensar. Quan els mitjans expressius són pobres, pensar és difícil -doblement pesat…Per això les qüestions de la llengua són decisives. La nostra llengua ha estat poc treballada, però encara té menys força d’expressió (per a nosaltres, i malgrat l’escola) el castellà. No sabem fer, en castellà, ni cartes comercials”. (Vol 12, pàg 166-167). Què et sembla, vaig pensar just després de la victòria del Barça. Notes Disperses va ser publicat a Destino el juny de l’any 1969. Franco era encara ben viu, de fet hores d’ara no sembla pas que s’hagi acabat morint del tot. Em fa tot l’efecte que 58 anys després d’aquesta nota transcrita ara ja n’hem ben après, de fer cartes comercials en castellà. I més coses també. I no es tracta pas de ser mala persona. A pesar que, parlant d’això, La Bruyère té aquella observació tan ben pensada i expressada  que diu que ser bona persona és molt difícil, senzillament perquè cal ser-ho massa. Això sí, un cop més, la qüestió de la llengua és decisiva. I ara encara més que mai.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s