Pàgina d'inici » Dietari » Debilitat i peresa

Debilitat i peresa

Vespres de dilluns a l’Ateneu de la vila en què a partir d’avui mateix dedicarem unes quantes sessions a llegir i comentar fragments d’ Els Caràcters o els Costums d’aquest Segle. Jean de La Bruyère (1645-1696). Que jo sàpiga no disposem ara mateix de cap edició d’aquest llibre en català, l’última fou aquella de l’any 1931 que traduí Josep Carner i que publicà Catalònia. Ja dic que jo sàpiga i, si per cas, ja em rectificaran. Del que disposo és de la versió castellana que Edhasa, amb traducció de Ramón Andrés, va fer pública l’any 2004. Hi parla De l’Home, De la Ciutat, De la Cort, De les Dones, Del Cor, De la Moda…, tots aquests diversos podríem dir-ne capítols en què segur que en un o altre traurà el cap el nostre rostre i segurament ens reconeixerem en alguns dels personatges arquetípics que La Bruyère hi analitza i descriu. L’hipòcrita, el possibilista, el fatu, el fanfarró, el malèvol, l’adulador, l’ambiciós, l’opressor, l’ingrat…Tots ells ens envolten i continuen conformant els tentacles del que de manera eufemística acostumem anomenar “el proïsme”. Mira, mira i observa el teu voltant, tu mateix en formes part. I els estats de malenconia, d’insensatesa, les passions, el càstig, l’amistat, l’ambició, el ridícul, l’elogi, la calúmnia, la virtut, temes tot ells que en vida, i sobretot quan ja exercia de bibliotecari, reclamaren l’atenció de La Bruyère. No han pas canviat tant les coses. Igual que la injustícia i el seu sentit de l’equitat, el menyspreu envers l’opressor que tan bé coneixia, la crítica davant les infames condicions de vida dels pagesos, per exemple, igual que la defensa del desvalgut o la crida al poble baix per reclamar un mínim dret a una existència decent. Veritable avançat de la Il·lustració que estava encara per arribar. Després anà venint tot el que anà venint i de totes maneres és cert que el món no va venir al món al segle XVIII. Ah, i també ho és que “en el fet de deixar-se governar hi ha tant de debilitat com de peresa”. [157]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s