Pàgina d'inici » Dietari » Sense el vostre ensenyament i exemple

Sense el vostre ensenyament i exemple

El 19 de novembre de 1957 Albert Camus feia molt poc que acabava de saber que l’Acadèmia sueca li havia atorgat el Premi Nobel de Literatura i una de les coses que va fer fou escriure i enviar aquesta carta a monsieur Germain. Una carta que apareix inclosa a la pàgina 275 de la seva obra pòstuma, El Primer Home (Empúries Tusquets, 1994) i que diu així:

Estimat monsieur Germain,

He deixat que s’apagués una mica el rebombori que m’ha envoltat durant tots aquests dies abans de parlar-vos amb tot el cor. Acaben de fer-me un honor massa alt que jo ni he buscat ni he sol·licitat. Però, quan en vaig tenir notícia, el meu primer pensament, després del de la mare, fou per a vós. Sense vós, sense aquesta mà afectuosa que vau parar a l’infant pobre que jo era, sense el vostre ensenyament i el vostre exemple, res de tot això no hauria succeït. D’aquesta mena d’honors, no en faig gaire cabal. Però aquest, si més no, em dona ocasió per expressar-vos tot el que heu estat, sou i sereu sempre per a mi, i per assegurar-vos que els vostres esforços, el vostre treball i el cor generós que hi posàveu continuen ben vius en un dels vostres petits col·legials que, malgrat els anys, no ha deixat de ser el vostre alumne més que agraït. Us envio una abraçada ben forta.  (Signatura).

One thought on “Sense el vostre ensenyament i exemple

  1. És important tenir bons mestres. I la carta l’honora. La mare de Camus era menorquina, una dona molt pobra i analfabeta, qui, com molts valencians i balears, va anar a espetegar a Algèria. On se sentia parlar el nostre idioma amb normalitat, tal com ho reporta mossèn Cinto Verdaguer en les seves cròniques per aquelles terres.

    Liked by 1 person

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s