Pàgina d'inici » Dietari » Tan violenta com les Fúries

Tan violenta com les Fúries

Totalment d’acord amb l’afirmació de Toni Sala en el sentit que hores d’ara Edicions de 1984 deu ser segurament la casa editorial més ambiciosa a l’hora de publicar literatura de la bona en català. Fa un parell o tres de dies l’atzar va fer que pogués seguir per televisió l’entrevista que Xavier Graset va mantenir amb aquest immens poeta i pensador que es diu Lluís Solà (Vic, 1940). ¿La llibertat com a concepte superat?, es demanava. Déu nos en guard si perdéssim la capacitat de ser lliures, seríem màquines simplement, ocells engabiats i ni tan sols d’humanitat podríem parlar. Hi ha persones com Lluís Solà, encara. I hi ha el tresor de la seva Poesia Completa, llibre que no oblido que l’any passat em va fer conèixer Albert Benzekry, i ara pràcticament no fa ni un mes tenim aquesta altra meravella que és Llibertat i Sentit. Reflexions sobre la condició humana (1999-2016). També l’atzar fa que triï en aquest moment la reflexió 350: “Hi ha una voluntat de llibertat que pot ser tan violenta com les Fúries. És la llibertat que correspon al pes atroç amb què ha estat oprimida. Aquesta llibertat tendeix a fer-se pariona de la llibertat pura o absoluta”. Perquè de fet, tal com llegim a la contracoberta d’aquest llibre molt més que brillant i esplèndid, no hauria de resultar estrany que en un país i en una llengua que mai no han pogut gaudir dels beneficis de la llibertat, el pensament al voltant d’aquesta virtut s’imposi com una necessitat peremptòria. El pensament i també l’acció, hauríem d’afegir-hi. I bé, grandiós mèrit de l’autor, no cal dir-ho, al llarg de les 698 pàgines escrites, però també, i és de fet on volia anar a parar, tot el reconeixement envers Edicions de 1984, a qui en definitiva devem que aquestes obres immenses hagin estat posades a l’abast nostre.

Bbb

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s