Pàgina d'inici » Dietari » Com si sempre es tractés d’un joc

Com si sempre es tractés d’un joc

Les pàgines finals (612-615) que escriu Emilio Lledó a l’immens Imágenes y Palabras (Compendios Taurus, 1998) les dedica a Kant (1724-1804) i al que aquest filòsof alemany -més ben dit, prussià- pensava en relació a l’ensenyament i l’educació. I s’hi llegeixen coses com aquestes que diuen que, sense esperar que arribi la maduresa de l’enteniment (¿arriba mai, per cert), el que hem de fer a classe és lliurar coneixements, uns coneixements que és cert que segons l’ordre natural només poden ser captats per una raó exercitada i acostumada a rebre’ls. (Digne costum, penso, si no n’estiguéssim ja tan lluny). Perquè el que s’hauria d’esperar d’un professor, continua, fóra que primer mirés de formar en els nois que té davant seu l’home, o la dona, d’enteniment, després el de raó i, finalment, si és el cas, el savi. I no ha d’ensenyar pensaments, ha d’ensenyar a pensar. Als alumnes, no se’ls ha pas de transportar, n’hi ha prou a dirigir-los. I tot això, esclar, si la intenció que tenim és que, arribat el moment, siguin capaços de caminar per ells mateixos i tan allunyats de la turba, altrament dita gentalla, com sigui possible.

D’altra banda, Kant pensava també que no és jugant que hom aprèn. No pot ser que tot es faci com si sempre es tractés d’un joc. Els nens han de jugar, naturalment que sí, i han de tenir les estones d’esbarjo que correspongui. Ara: la vida no n’és cap, d’esbarjo, i ja és una desgràcia prou grossa que l’home sigui tan propens a l’ociositat i a saltar-se amb tanta facilitat els deures sense el compliment dels quals, per cert, no hi ha cap dret a què es pugui aspirar ni tampoc que es pugui adquirir.

Frases llegides: Escriure és deixar de ser escriptor (Vila-Matas). I morir deu ser deixar d’escriure (que utilitza Enric Sòria per ressenyar En aquesta Part del Món, de Guillem Simó). ¿Quina t’estimes més?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s