Pàgina d'inici » Dietari » Camuflatge i dissimulació

Camuflatge i dissimulació

Un mestre, un professor, no triga gaire a descobrir que tan sols pot ser útil a uns quants dels alumnes que té davant seu, que n’hi ha molts pels quals no pot fer res, tret, esclar, d’ensenyar-los alguns trucs per aprovar, just per aprovar, els exàmens, i que hi ha encara aquella petita part a qui la seva sola presència no pot fer sinó mal. Wystan Hugh Auden (1907-1973), que fou també un grandiós poeta, explicava que els nens que més l’interessaven eren els retardats, és a dir, aquells que encara no havien descobert la seva veritable naturalesa i afegia que tal cosa era també d’un gran interès per a ell mateix. O també aquells altres que, com ell mateix a la seva edat, eren més aviat anarquistes que odiaven l’escola. Diu que, a tots aquests últims, mentre n’encoratjava la rebel·lió, intentà d’ensenyar-los la tècnica del camuflatge i la dissimulació per evitar-los així el martiri (sic). Tan sols en l’aspecte polític no hi pogué fer res que no fos procurar que els minvés la fe que semblava que hi dipositaven. En fi. No crec que hi hagi cap dubte, hores d’ara, que l’ensenyament, en tots els nivells, no deixa de ser una activitat merament política. Camuflatge i dissimulació.

One thought on “Camuflatge i dissimulació

  1. Ben d’acord. Al capdavall, viure, què és si no assolir i readaptar tants cops com calgui cadascú la tècnica o tècniques que més bé li vagin per tal d’assolir allò que de debò li convingui per satisfer la seva personalitat (és a dir, per ser existencialment feliç de manera gratuïta, si hom no és retorçat), amb les fuites energètiques mínimes, i com més lluny millor del martiri?

    Liked by 1 person

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s