Pàgina d'inici » Dietari » Indagacions, sospites, precintes

Indagacions, sospites, precintes

Si acceptem que l’home està dotat d’ànima -pensava Flaubert-, aleshores el que un servidor desitja és que també les bèsties, totes les bèsties, disposin igualment d’una ànima; des del porc fins a la formiga i àdhuc els animals microscòpics. Si l’home és lliure, els animals són lliures i seran, igual que ell, recompensats o castigats. Quantes ànimes, quants inferns, quants paradisos, hauria dit Voltaire. I concloïa (Flaubert) que la reflexió és humiliant i que condueix al materialisme i al nihilisme en què vivim. Temps d’amenaces i d’indagacions i de sospites i de precintes. Gelosia, enveja sorda, virtut. És ben bé que l’art de governar -i no sé per què encara en diem art vist com tot funciona- consisteix a fer callar l’opinió dita pública, a fer-la callar o, senzillament, a no fer-ne ni cas. Tant és. M’estimo més encara aquell altre pensament, també de Flaubert, que diu que durant l’adolescència estimàvem d’altre noies perquè aquestes s’assemblaven a la Primera; més endavant, en canvi, les estimàvem perquè es diferenciaven del tot entre elles.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s