Pàgina d'inici » Dietari » Màximes

Màximes

El curs de l’Ateneu sobre els moralistes francesos, petja de civilització. Unes quantes sessions a partir de demà amb les Màximes de La Rochefoucauld (1613-1680) entre mans. Aquella noblesa del XVII d’aquí al costat mateix. Els salons, les converses, la vanitat, la hipocresia, les intrigues cortesanes, aquelles dames distingides que, en el cas que ens ocupa van poder ampliar l’horitzó intel·lectual gràcies a l’amistat de l’autor amb Marie de Rabutin-Chantal, altrament coneguda com a Madame (Marquesa) de Sévigné. Josep A. Grimalt diu que, de fet, el contingut d’aquestes Màximes es pot resumir en aquestes idees: darrere de cada virtut aparent, hi ha oculta una forma o altra d’egoisme i que l’home desconeix les seves pròpies intencions i té una habilitat singular per enganyar-se ell mateix i tot plegat perquè la raó, més que dirigir els nostres actes, és un instrument per justificar-los. Actes que dirigeixen l’amor propi -segurament gairebé tot és amor propi, altrament dit orgull-, la hipocresia i la vanitat, sense la qual la virtut no arribaria gaire més enllà. I aquella societat del XVII parisenc, i també aquesta nostra d’avui dia, que valoren molt més les aparences que no pas la veritat, ai la veritat, i les bones qualitats ens atrauen més odi que no pas el mal que fem. De vegades fa tota la sensació que agradem més pels defectes que no per les bones qualitats. En fi, un parell o tres de setmanes amb La Rochefoucauld, François, a partir de demà mateix. I tant de bo que agradi i inciti a la polèmica, aquest llibret que cap perfectament a la butxaca de cadascú. Què, si no!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s