Pàgina d'inici » Dietari » El que succeeix amb l’home modern

El que succeeix amb l’home modern

[…] L’avantatge d’un hàbit filosòfic elemental és que permet a l’home, per exemple, entendre una afirmació com aquesta: “Que hi pugui o no hi pugui haver excepcions a un procés depèn de la naturalesa d’aquest procés”. El desavantatge de no tenir un hàbit com aquest és que un home pot girar-se impacient davant una evidència tan simple com aquesta i considerar-la com un galimaties metafísic. I continuarà parlant i dirà: “No poden passar aquestes coses al segle XX” (i podem perfectament dir-ho del XXI). I això sí que és un galimaties. Tot i això, la primera afirmació segurament se li podria explicar d’una manera prou senzilla. Si un home veu com l’aigua, cada dia de cada any, flueix sempre riu avall, podrà justificar, i fins i tot apostar, que ho continuarà fent fins a la fi. Però el que no podrà fer és justificar que no pot fluir riu amunt fins que realment sàpiga per què flueix riu avall. Dir que ho fa a causa de la gravetat respon la pregunta física, però no la filosòfica. Només repeteix que hi ha una repetició; no toca la pregunta més profunda de si aquesta repetició podria alterar-se per alguna cosa fora d’ella. I això depèn de si hi ha alguna cosa fora d’ella. Per exemple, suposem que un home només hagi vist el riu en un somni. Pot haver-lo vist en cent somnis, sempre repetint-se i sempre fluint avall. Però això no impediria que el somni que fa cent fos diferent i que el riu fluís cap amunt; perquè un somni és un somni, i hi ha alguna cosa fora d’ell. La mera repetició no prova la realitat o la inevitabilitat. Hem de conèixer la naturalesa de la cosa i la causa de la repetició. Si la naturalesa de la cosa és una Creació, i la causa de la cosa un Creador, en altres paraules, si la repetició ella mateixa és només la repetició d’alguna cosa volguda per una persona, aleshores no és impossible que aquesta mateixa persona vulgui una cosa diferent. Si un home és foll pel sol fet de creure en un Creador, aleshores és foll a causa de creure en un miracle; però no d’altra manera. D’altra manera només és un filòsof que és consistent en la seva filosofia.

Un home modern té força llibertat per triar una filosofia o una altra. Però el que realment succeeix amb l’home modern és que ni tan sols coneix la seva pròpia filosofia; sinó només la seva pròpia fraseologia. […] (G.K.Chesterton: L’Home Corrent, o Comú. El restabliment de la filosofia: ¿per què?)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s