Pàgina d'inici » Dietari » El JO

El JO

¿Què és el JO? Un home surt a la finestra, tal com faig de vegades al balcó d’aquest quart, per veure i observar els passavolants. Si un servidor passa per allí, ¿puc dir que s’ha posat allà per veure’m? No, perquè no pensa en mi en particular. Però qui estima algú per la seva bellesa, ¿pot dir que l’estima a ell? No, perquè la verola que matarà la bellesa sense matar la persona farà que el deixi d’estimar.

¿I si m’estimen pel meu judici, per la meva memòria, m’estimen de debò? ¿A mi? No, perquè puc perdre aquestes qualitats sense perdre’m jo mateix. ¿On és, doncs, aquest jo, si no es troba ni en el cos ni en l’ànima?, ¿i com es pot estimar el cos o l’ànima, sinó per aquestes qualitats, que no són allò que constitueix el jo, perquè són efímeres? Perquè, ¿estimaríem la substància de l’ànima d’una persona en abstracte, tant se val les qualitats que pugui tenir? No es pot, i a més seria injust. No estimem ningú, doncs, sinó les qualitats.

No ens burlem més, per tant, dels qui es fan honorar pels seus càrrecs i oficis, ja que no estimen ningú sinó és per les qualitats que (aquest ningú?) ha manllevat. (Pascal en estat pur, si no fos que aquest últim sinó em fa anar un poc de bòlit).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s