Pàgina d'inici » Dietari » Dematí de Suite Borgenca

Dematí de Suite Borgenca

“Només aconseguim mutar en bestiesa allò que ens fa humans”. Dematí d’aquest diumenge en què torno a la Suite Borgenca (Pagès editors), d’Eduard Batlle. Ja fa cinc mesos que tingué l’amabilitat de fer-me’l a mans i resulta sempre un plaer immens obrir-lo per qualsevol de les 65 pàgines que conté. Poesia majúscula sota l’aparença de prosa. Somnis de vida que segurament no tindrem. Com ara per exemple “la tendència a creure que el dia serà renovat i et fas el flac favor d’engrescar-t’hi. I, amb l’esperança com a camisa nova, surts a rebre l’escalfor de la llum que embolcalla la pell fràgil. Et mantens fidel als compromisos i a les creences: et jugaries un dit per les persones. Quan et sembla que tot és nou, descobreixes l’ordre i l’endreça a qualsevol detall. No t’engavanya l’ànim copsar les evidents deficiències de l’espècie, el baix to que predomina, l’ull amatent al vil metall. Lluc (rebrot) de la nissaga del Dr. Pangloss,  diries que vius al millor present. Si de cas, et planys repetint com un mantra: l’herba del pla és tota gastada, però a muntanya n’hi ha a betzef”. L’abundància, en definitiva, i la bellesa d’aquesta Suite Borgenca que de cap manera no hauria de passar desapercebuda.

A més a més, ara que hi penso, potser convé també aquí recordar i tenir present aquest personatge del Càndid, de Voltaire, Pangloss (del grec PAN -totalitat- i GLOSS -llengua), seguidor de Leibniz, que al seu torn ho fou de Llull ara que s’acaba aquest any Llull, o potser tan sols en fou caricatura o sàtira, de Leibniz, que en aquella Teodicea seva afirmà que vivim ni més ni menys que en el millor dels mons possibles i això potser explicaria que aquest personatge volterià no es cansés mai d’assenyalar que no existeix efecte sense causa o, dit altrament, que tot allò que existeix, des del nas del nostre rostre fins a les més grosses catàstrofes naturals, no respon sinó a un propòsit específic i concret.

One thought on “Dematí de Suite Borgenca

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s