Pàgina d'inici » Dietari » Un poc de sermoneig

Un poc de sermoneig

Sermoneig, un poc de sermoneig. Perquè, escolta, no queda gens bé, ni és bonic, això que fas de prendre’t tu mateix com un ésser tan especial, el teu melic com a centre del món. Fa lleig, la veritat. Igual que això altre de pensar-te que el teu cas és més penós que el dels altres. I ja sé que aquesta època que vivim fa que totes aquestes coses resultin difícils, ja ho sé. Hi ha lectors, encara, en aquest país nostre. No gaires, però. Uns 25.000. Minoria absoluta. Persones ocupades en negocis diversos, en afers de deports, a tenir cura d’avis desvalguts, fins i tot encara algun professor deu quedar que llegeixi, en fi, persones de tota mena que encara són lectors i que el que voldrien, segurament, és que algú els digués què haurien de llegir i com haurien de fer-ho. Els seus guies -crítics, conferenciants, periodistes, algun filòsof- han de mirar, humanament, de fer-los fàcil la lectura; de vegades, segons com, han d’assegurar-los que la literatura és violenta i excitant, plena d’herois i també de personatges vils, de forces hostils contínuament en conflicte, de camps atapeïts d’ossos esmicolats, de vencedors solitaris amb el cos envoltat de capes negres i cavalcant damunt corsers d’aquells tan blancs i amb la mort esperant-los a la pròxima cantonada. Jo què sé, aquestes ficcions, o potser no tant, estant com estem a les envistes d’aquesta nova generació sense novel·la. Però bé, no fugim d’estudi. El que et dic i el que de veritat no cal de cap manera és llegir cap llibre mentre passeges pel carrer. No és possible que et faci gens de profit, la lectura, en unes tals condicions. A banda que, esclar, el risc és massa gros i podries prendre mal, molt de mal. O fer-ne prendre a algú altre. I aleshores, què, eh!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s