Pàgina d'inici » Dietari » Una posició al món, o a la vida

Una posició al món, o a la vida

Persones que fan pont. No pas els comerciants, per cert, però el carrer presenta avui l’aspecte de dia festiu. No hi ha classe, i això sol ja vol dir molta cosa. Has de mirar, però, de fer-te una posició a la vida. Chamfort (1741-1794), que, com Pascal, era de Clarmont d’Alvèrnia, pensava que un filòsof considera allò que en diem una posició al món el mateix que els Tàrtars pensaven de les ciutats, és a dir, que són com una presó. Tot plegat un cercle on les idees s’estrenyen i es concentren tot despullant l’ànima i l’esperit de tota extensió i desenvolupament. No són pas paraules meves, però vés a saber si no deu ser cert que la persona que ostenta una gran posició al món no es deu trobar en una presó encara més grossa i més ornada. En canvi, aquell que no disposa sinó d’una posició petita el que li passa és que s’està com en un calabós. Chamfort, en aquest dia que per a molts és dia de pont (quin mot!): L’home sense posició és l’únic que és lliure, sempre, esclar, que visqui amb comoditat o, si més no, que no tingui cap dependència dels altres. Cap bé no és superior a la llibertat. I més, encara, si mirem d’equilibrar un poc l’orgull amb la modèstia i la discreció. I ara ja gairebé dos segles i mig han passat des que aquestes paraules de Chamfort foren escrites. Quina època, aquesta nostra!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s