Pàgina d'inici » Dietari » Idiotes

Idiotes

El nivell general és baixíssim i així ho demostra la majoria dels qui es dediquen, o aspiren a dedicar-se, a la política. Fidel reflex de la societat que governen. Sempre hi ha excepcions, es clar, però no deixen de ser això, excepcions. Pràcticament tant és en quin país et fixis, en quin parlament, o en quin ajuntament. Cada debat de política general, posem per cas, és un insuportable mal d’oïda. Pobre faristol impertèrrit. Què deu pensar de l’atroç nivell de dicció, de les moltes vegades inexistent sintaxi, de la confusió de significats, d’aquesta fatal entonació de la majoria de suposats oradors! Què deu pensar de fins a quin punt les coses no han deixat d’anar a menys i, per tant, a pitjor!

Potser el que passa és que ja fa temps que la política no representa el bé públic. Els bons, les elits de debò, ja no s’hi dediquen, a la política. Continuo amb Steiner aquest dematí de dissabte. I ell, de Londres estant, explica i recorda el temps que els millors de cada promoció d’Oxford i de Cambridge anaven al Parlament amb l’objectiu i l’ambició principal d’entrar a govern i administrar amb saviesa la cosa pública. Elits de sòlida formació. Res a veure amb el nivell d’ara mateix. Ara l’important és la banca, la borsa i tot el que comporta. Perquè, ¿quina mena de persones representa que són els qui avui es dediquen, o pretenen dedicar-se, a la política? ¿I amb quins objectius? Tinc, per cert, gravada la imatge recent de tot un grup de diputats amb les mans alçades per fer veure que se senten atracats, ells, que són en realitat els atracadors o que, si més no, en formen part. Uix!

D’altra banda, esclar, és ben evident que la culpa, com gairebé sempre, és repartida. I Steiner recorda, en aquest sentit, el mot grec idiotés per referir-se a totes aquelles persones que s’estimen més quedar-se a casa i deixar que governin els bandits. Idiotés. Els bandits, els sense escrúpols, ocupen així l’àgora tan sols perquè aquests idiotés, entre els quals m’incloc, han decidit mantenir sana i estàlvia la seva vida privada, del tot al marge de la plaça pública. I aquí Steiner afegeix que, si ens governa la màfia, és senzillament perquè no hem volgut entrar en política, ni barrejar-nos-hi. Per mandra, per comoditat, per deixadesa i també per manca de generositat. Idiotes.

2 thoughts on “Idiotes

  1. Predicar al desert, és el que feu vos. Idiotes o rucs, ¿Què importa? Ells sols volen comptar vots, no els importa les voluntats. Clar que no tots són així o al menys ho pensem. Si no tinguéssim una mica de fe, estaríem perduts.

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s