Pàgina d'inici » Dietari » Aigua ampla

Aigua ampla

Fent camí cap a Igualada. La llegenda de la formació d’aquesta ciutat que gairebé arriba ja als 40.000 habitants. Aqualata. El que es diu és que l’antiga Conca d’Òdena s’estenia en un immens estany que conformava la unió de la muntanya del Castell de Claramunt i la dels Tres Mollons. I en aquest indret, l’embassament donà nom al riu. Aqualata, que vol dir aigua ampla. I, després, que a prop d’aquell estany, en una gran masia sobre el turó d’Òdena, vivia un pagès de caràcter aspre i sempre de molt mal humor. Tots els mossos que llogava li fugien. Fins que, tan desesperat com estava aquest amo, un dia decidí vendre’s l’ànima al diable si aquest s’avenia a ajudar-lo. Tot just feta la promesa, el cas és que se li presentà efectivament el Maligne sota l’aparença de jornaler i li digué que es faria càrrec de tot amb la condició que mentre l’amo li manés feina seria el seu servent, però que, a la que arribés el moment de no tenir ja res més a ordenar-li, aleshores li prendria l’ànima per sempre. I aquest moment arribà. El pagès dissimulà primer amb l’última ordre que se li va ocórrer: fer que el diable dessequés el gran estany que cobria aquella part de la comarca, cosa que ell complí de seguida extraient-ne terres i pedres de tota mena i produint un terrabastall enorme i tremolors per tota la contrada fins que tot plegat donà lloc a la formació de la muntanya dels Tres Mollons. Tant és que t’ho creguis com que no t’ho creguis. Però aleshores el propietari sí que ja no tingué cap altra cosa a manar ni a ordenar, i el diable, lògicament, s’emportà la seva ànima a l’Infern. Tot plegat, i en definitiva, el que aquesta llegenda explica és la raó per la qual l’escut d’armes de la ciutat té pintades, a la part inferior, unes aigües en record de quan efectivament el lloc fou un estany. I és que els artistes de geni no és pas que canviïn la realitat. El que fan és canviar la nostra mirada envers la realitat i que acabis mirant-ho tot d’una altra manera.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s