Pàgina d'inici » Dietari » A mi també m’agrada molt el mot elit

A mi també m’agrada molt el mot elit

¿Què passa si no llegim? Aparentment no res, però ja veus on som. ¿Què ens espera? ¿Que serà del llenguatge, de la música de les paraules i de tot allò que fins ara ens ha distingit com a espècie? Revolta del soroll sense sentit, dels discursos mal fets, i mal pronunciats, i de tot el mal que ens envolta. Costà milions de morts, a Europa mateix, i ara sembla que ja hi tornem a ser. Populisme, enganys del populisme, i d’aquest “empoderament” que no és ni al diccionari, fragilitat neològica del mot i del seu aparent significat. Superilles sense responsables perquè diuen que tot es decideix des de les bases, les bases i les assemblees del no-res. Ja veus on som. I després: la biblioteca més important és la memòria, hauria de ser la memòria, recorda-ho. Recorda-ho tot i que ara ja no resulta gens clar que amb tanta electrònica moderna, amb aquestes tècniques d’informació (tan interessades, d’altra banda, d’interessos espuris), amb tots aquests arxius electrònics i digitals les memòries dels quals superen més d’un milió de vegades les memòries literàries humanes o les gramàtiques i els lèxics que contenen, amb tot això, no queda gens clar que continuem llegint. Revolta del soroll i de la remor, com si el silenci ja no calgués ni fes cap falta. El silenci, que ara ens surt més car que el mateix preu de l’or.

Sí, Steiner un cop més com a crossa. Amb mi, no hi hauries de perdre ni un minut més. Però escolta: si et saps res de memòria i de cor, no hi haurà mai ningú que t’ho pugui prendre. Es queda dintre teu, i creix, i es transforma a mesura que també tu creixes i et transformes. Tots aquells textos i poemes apresos i recitats el temps aquell de l’institut canvien a mesura que tu també canvies amb l’edat i amb les circumstàncies. I els mots que contenen, mots invariables, els arribes a entendre de manera diversa. Digues-ne, si vols, elitisme de la paraula. El que passa és que, com a Steiner -potser fins i tot ho he après d’ell-, a mi també m’agrada molt el mot elit, que tan sols significa que hi ha coses que són millors que unes altres. Tenir llibres a casa, posem per cas. La teva pròpia col·lecció de llibres, llibres que no tens pas en préstec de cap biblioteca per excelsa que sigui. La Bíblia, Homer, el Dant, Montaigne, Pascal, Shakespeare, Flaubert, Baudelaire, Proust, Pla…tants i tants d’altres. El passat fet present. I elit perquè, si són teus, hi haurà aquells moments que ja no et caldrà sortir de casa i podràs llegir-los acompanyat d’una altra cosa que resulta també essencial: amb un llapis a la mà. I de tant en tant també en veu alta.

6 thoughts on “A mi també m’agrada molt el mot elit

 1. El diumenge passat l’Antoni Bassas va entrevistar Carod Rovira, al diari Ara, a propòsit del llibre que aquest acaba de publicar, una història del protestantisme als Països catalans. En un moment donat de la interessant entrevista el senyor Carod va dir que els fidels protestants, com els jueus i els mahometans, tenien des de petits la Bíblia o l’Alcorà a l’abast i els llegien. En canvi, amb la religió catòlica era al contrari, la Bíblia era un llibre prohibit per la Inquisició, només per a ús dels capellans autoritzats. També va recordar que el català va ser la tercera llengua vulgar a la qual es va traduir la Bíblia (impresa entre 1477-1478 a València), la famosa Bíblia valenciana traduïda per Bonifaci Ferrer, germà de Sant Vicent Ferrer, i que va ser destruïda. Vet aquí la tradició lectora i culta dels jueus i protestants, sobretot, en detriment de la nostra. Em penso que això ve d’antic.

  Liked by 1 person

 2. I això comportava saber llegir, esclar. Per llegir la Bíblia, l’Antic Testament, La Torah o l’Alcorà s’ha de saber de lletra. Mentre que al món catòlic, sobretot per la Inquisició, es buscava l’analfabetisme, que la gent no sabés gaire de res, d’aquesta manera seria molt més influenciable i manejable. I així estem.

  Liked by 1 person

 3. Tant la Bíblia com els grans autors destil·laven el llenguatge del comú, del qual es nodrien, i per això podien arribar a excel·lir, a transcendir-lo. A més a més, del seu elitisme, poc o molt, se’n beneficiava tothom -o gairebé-, començant per tants i tants analfabets que se sabien poemes de memòria (exactament igual com l’elitisme d’en Messi beneficia el futbol, i l’esport en general, encara que un hom no el practiqui).
  Per què no s’organitza un Centre d’Alt Rendiment com el de Sant Cugat, però dirigit a la summa d’Art (música, literatura, pintura, filosofia -despullada d’ideologia-, etc) i les Ciències? Malgrat que aquella espontaneïtat que havia definit sempre (abans de l’aparició de tants intermediaris, TV, periodisme, enquestes, etc) l’autèntica creació, es perdria ja irremissiblement del tot, encara i així, si al poder polític se li girés el cervell en positiu (cap a la realitat “strictu sensu”), es podria intentar.
  Primer s’haurien de llegir “El joc de les granisses”, d’en H. Hesse, simplement, encara que sembli mentida, per entrar en una altra perspectiva de les coses (evidentment, no per copiar-lo, ja que ara tot és prou diferent -els “imputs”, que diuen els entesos-, del que descriu la novel·la), i, deixant-se assessorar (Steiner, Hopcking…, i molts i molts de desconeguts) posar-s’hi. Per part meva, són ganes, tanmateix -ja que no fan pagar-, de somniar truites… Però és molt emprenyador l’ús abusiu del concepte “elit” a tots nivells, llevat de l’educació i l’art (no pas tant, de cap manera, la ciència, crec), on es considera intolerable i pràcticament nazi. Qui se’n beneficia, doncs, ara? On és la llum? Quines passes fem que marquin un camí?

  Liked by 1 person

 4. Miquel, López i Francesc, l’immens goig de llegir-vos a tots tres!
  Gràcies per tot el que ens heu ensenyat avui!
  Si us plau, no us reprimiu d’escriure i sempre, en cas de dubte, pengeu el comentari.
  Molts us ho agrairem.

  Liked by 1 person

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s