Pàgina d'inici » Dietari » Jo, Ramon Llull

Jo, Ramon Llull

Jo, Ramon Llull, al final de la Diada. Convidats de pedra. Divulgació del laic religiós per excel·lència. Fraticels, croades, ordes militars com la del Temple, guerra entre cristians i musulmans encara ara no finida. Jerusalem. Llibre de Contemplació. Que la intel·ligència s’enfili més enllà dels sentits. Vida Coetània. Art de trobar la veritat. Missatge diví, a major glòria de Déu i de Ramon Llull, que no és de cap manera tolerant i que el que de veritat vol és fer desaparèixer l’Islam del món. I el copista Simó de Puigcerdà que li diu que només us mireu el melic, vanitat i vanaglòria. Cinc Papes diu que va conèixer Llull: Honori IV, ja mort de fred; Nicolau IV, que no li fa cap cas; Celestí V, que tampoc; Bonifaci VIII, que no gaire. I mentrestant Sicília ocupada pels catalans (i catalani!). El Tractat d’Anagni (localitat que es veu que ha donat 4 Papes). Any 1307, ja. Mori el Papa i visqui el rei de França. I aleshores el poder espiritual que cau als peus de l’exèrcit francès. La bufetada d’Anagni i Bonifaci que com a conseqüència es mor al cap de poc; Benet XI, després, que dura tan sols 8 mesos. I Climent V, finalment, que ja no és romà i és gascó. Avinyó. Els Papes, que ja no són els més poderosos. 1311. ¿Què hem de fer amb les croades i amb els templers? Bé. Viena del Delfinat. I potser el més important de tota aquesta hora i mitja amb què acaba la Diada: la meva llengua ha estat la ploma del sant esperit. Sí, és això, és ben bé això. I els llibres que han estat divulgats arreu del món civilitzat del seu temps, sobretot París, Gènova i Ciutat de Mallorca. Preu i honor. El millor llibre del món. És a dir, que què voleu que us digui, Tortajada! No sé pas què n’he tret, de seguir aquest vostre programa, ni què en deuen haver pensat, suposant que l’hagin vist, els lul·lians convençuts que hi ha entre nosaltres. Ni, per damunt de tot, no sé si a ningú, en aquest 700è aniversari de la seva mort, li deuen haver vingut gaires ganes de llegir Ramon Llull. Que se suposa que és del que es tractava. Clar que potser m’equivoco, no cal ni dir-ho.

4 thoughts on “Jo, Ramon Llull

 1. Sembla que la consigna d’aquest país (de l’equip rector), és subministrar informació, com més neutra millor (una mena de píndoles transversals), però no mai de cap manera congriar i transmetre emocions relacionades amb l’art (i, sobretot, amb la literatura). Compareu, si no, la programació de les emissores de Radio Nacinal de España, en relació amb la literatura i, després la de la CCRTV. Hem d’alimentar un rictus ben sec, els catalans, apte només per a la paròdia…

  Liked by 1 person

  • El seu comentari el trobo molt interessant. Sí, es veu que els catalans hem de ser els més asèptics, els menys romàntics, etc…., hem de demostrar honradesa com ningú més, sens poden pixar a la boca i nosaltres, impertèrrits, parar l’altra galta franciscana. L’estat espanyol usa tota claveguera per fotre’ns la llesca, però els catalans seguirem amb el lliri a la mà. Hem de ser autocrítics fins a l’autoodi. Hem de demostrar excel•lència mentre ens empassem productes anglosaxons o espanyols molt mediocres, tanmateix, els nostres, si no són excelsos, no tenen dret a la difusió. Mireu, jo prefereixo la història de Soldevila i de Rovira i Virgili, malgrat la dosi de romanticisme i “d’interpretació”, si més no està molt ben escrita. El documental d’ahir peca del mateix que la sèrie sobre Serrallonga o la de fa uns quants anys sobre el mite del Comte Arnau. No hi ha res com disposar d’un estat, mentre no el tinguem seguirem acomplexats.

   Liked by 1 person

 2. El problema que tenim els catalans es deu a l’horror que ens fa el “mite”. Tants anys aguantant els mites dels altres (El Cid, Don Pelayo, Hernan Cortés …) que tenim por dels nostres propis mites. Els altres, sense cap mena de mania, ens continuen fent empasar autèntics horrors històrics (per exemple la sèrie Isabel), i naltros sempre tant puristes.

  Liked by 1 person

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s