Pàgina d'inici » Dietari » Centres neuràlgics

Centres neuràlgics

Plaer de Saint Nectaire, part alta de la vila, i sobretot dels capitells de l’església. Principalment els del cor: Passió, flagel·lació, transfiguració, multiplicació dels pans -que encara ara es multipliquen per a segons qui-, Apocal·lipsi i tot el pes de les ànimes, el Judici final i els escollits, la resurrecció, els soldats adormits, les dones santes. I la impressió de veure fins a quin punt el color de moltes d’aquestes figures esculpides es manté viu. No havia vist mai una cosa així.

El llac Pavin, en canvi, em deixa més fred. Potser deu ser que plou o potser tanta bellesa natural, erupcions i cràters envaïts, desvirtuats. Com Santoroni de fet, penso. Sinó que aquí la cosa succeí a 1.190 m. d’altura i no pas a nivell de mar. Aquest llac és ben rodó, 44 Ha. d’extensió i una profunditat de 92 m. I encara unes truites que diu que poden arribar a pesar 32 lliures.

Puy-de-Dome després de dinar a Orcines. El tren cremallera que discorre al costat de la via asfaltada que havien recorregut, quin desnivell!, aquells participants al Tour de França d’abans. Tret de les vistes que hi ha, això dels volcans no és pas que em digui gran cosa. Ni a 1.465 metres d’altitud.

Ara, el que, a banda de St. Nectaire, avui també m’ha enamorat són els dos principals edificis religiosos de Clarmont. La Basílica de Nôtre-Dame-du-Port i la cripta que conté.  Hi havia un casament en aquella hora, però això tant és i l’admirable ha estat la bellesa i solidesa d’aquest romànic. I la Catedral, finalment. N.-D.-de-l’Assomption. Quins vitralls els del deambulatori, Marededéu. Un vitralls d’aquells amb un contingut d’imatges que potser hores d’ara amb prou feines si un més que reduït nombre d’adolescents d’avui dia és capaç d’admirar i de comprendre. Desconeixement de la història, sobretot d’aquella que n’havíem dit “sagrada” i de totes les lliçons que contenia i conté. En sortir, camino fins a la plaça Jaude, veritable centre neuràlgic de Clarmont.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s