Pàgina d'inici » Dietari » El corall no pot ser mai de cel·luloide

El corall no pot ser mai de cel·luloide

El leviatan és aquell monstre marí que apareix descrit al llibre de Job, i als Salms, i que també, entre d’altres, serveix de títol –El Leviatan– d’un dels volums imprescindibles de Joseph Roth (1894-1939). Un volum petit, 64 pàgines tan sols, però que són tota una delícia. Per la forma, simplicitat dels contes orals, i pel fons o contingut, veritable lliçó moral. Aquell coraller, Piczenik, que vivia tan sols per als coralls autèntics, criatures del peix original Leviatan; Piczenik, de cabells tan rojos com els de la seva mercaderia, tota l’atenció del qual  i tota la delicadesa al servei d’aquests objectes vius que l’emocionen tant com el seu misteri arribat des dels oceans; Piczenik, que no ha tingut fills i que no s’estima gens la dona que té, viu tan sols d’una nostàlgia, la nostàlgia del pare dels coralls, nostàlgia del mar que no coneix ni mai no ha vist. Amatent sempre dels clients tan fidels que té, s’assabenta un dia de l’arribada al poble veí d’un venedor de falsos coralls i el que passa aleshores és que, veient l’èxit de vendes que obté a través d’uns preus molt inferiors en relació als que ell té fixats per al corall autèntic, s’avé a comprar-ne alguns i a barrejar-los amb els seus per fer diners de manera més fàcil, pobre Piczenik. La lectura se t’emporta. El que és autèntic mai no pot barrejar-se amb falses imitacions artificials. El corall no pot ser mai de cel·luloide, un material mort que semblava viu però que només ho semblava. Exemplaritat de la paràbola. Renuncies, a causa d’un somni, a una part important de la teva vida i, total, per acabar traint aquest somni. No t’ha d’estranyar gens aleshores que el Leviatan, monstre marí sempre a l’aguait, acabi engolint-te fins a la definitiva desaparició. I no ho sé, la veritat és que, tot llegint el discurs i l’argument del conte, pensava també en aquest PDCat que diu que acaba de néixer.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s