Pàgina d'inici » Dietari » ¿Ximpleries?

¿Ximpleries?

Més qüestions en relació a la llengua. Fa ja un temps que em vaig proposar de no dir res que tingui a veure amb el futbol ni amb cap cosa del que l’envolta. No dir-ne res i mirar igualment de ni tan sols pensar-hi. L’altre dia, però, vigília del patró sant Jordi, vaig veure que a l’entrenador del Barça algú li demanava a veure si podia aconsellar la lectura d’algun llibre que li hagués especialment agradat o interessat. La resposta fou que el que està ara llegint és no sé què en italià per refrescar la memòria d’aquesta llengua i poder així respondre-hi al periodista transalpí que se li havia adreçat. Però que en castellà, en aquell moment, no se n’hi acudia cap. Fantàstic, vaig pensar. El català no existeix per a aquest senyor. Perquè, mentrestant, a més a més, fins ara no hi ha hagut mai cap pregunta de les que habitualment se li fan en català que aquest senyor l’hagi contestada en la llengua usada pel periodista, llengua, d’altra banda, que representa -ep, representa-, que és la del club que el paga, i per cert de manera esplèndida, i la del país que sempre, i des de fa tant de temps, tan bé l’ha acollit i acceptat. De manera que faci el favor, Luís Enrique Martínez. Costa molt de creure que no sigui capaç de parlar en català. Segur que el parla més bé que no parla l’italià. En Joan de C.V. m’ha dit que, després de molt batallar-ho, han aconseguit que la carta de casa Agustí de Bergara sigui finalment en català. I, si una cosa així s’ha aconseguit, ¿per què no creure que vostè ens farà també la mica de cas que cal i així tot tindrà si més no l’aparença de normalitat que tant prediquen alguns? I, lògicament, tot això que penso i dic serveix igualment per a tots aquests jugadors que porten vivint aquí entre nosaltres qui-sap-los anys i que mai, mai, ham mostrat ni el més mínim gest pel que fa a la llengua. Ximpleries, diran potser alguns. Buscar tres peus al gat. D’acord, però tot això a mi em sembla una merda. Igual que el rànquing d’ahir. Amela, Capdevila, Pàmies. En català, sí. Però per cagar-s’hi.

6 thoughts on “¿Ximpleries?

 1. Luís Enrique jo diria que no és contrari al català, m’hi jugaria que el sap parlar. Però qui i què l’hi obliga? Si sap que les dues preguntes que sempre li fan en aquest idioma formen part de la gran farsa. Si sap que encabat de les dues preguntes, els mateixos periodistes les hi han formulat s’hi adreçaran en castellà. Quin interès ha de tenir a parlar la nostra llengua si nosaltres, els catalanoparlants, demostrem aquest poc afany a defensar-la. I Messi? Si els seus companys catalans es parlen en castellà, si els directius es parlen en castellà, quina ànsia ha de demostrar envers aquesta llengua de fireta? Qui ens ha de salvar els mobles? Els de fora?

  Liked by 1 person

  • No, no, d’acord. No dic pas que hi sigui contrari. Totes aquestes coses, però, s’han d’esbombar. Ben alt i ben fort. Una altra cosa és el ressò que pugui tenir. Farsa, com vós dieu molt bé. Messi i els seus col·legues catalans, i els directius, i aquests periodistes que a la tele parlen en català, però no pas a la sala de premsa, on vas a parar Poquí, Frieros i companyia. Sport i Mundo Deportivo dels nostres pecats. I moltes gràcies, López. Subscric fil per randa (punta de coixí) tot el que dieu.

   M'agrada

   • Sí, jo també subscric el vostre post d’avui. L’únic que sense autoestima poc ens estimaran els altres. Només dos o tres periodistes li pregunten en català: Torquemada, la de RAC1 i el de BTV, i la resta, amb cognoms ben catalans ho fan en castellà. Ara, els periodistes que pregunten en català, un cop han fet la feina, fora dels focus, continuen en castellà tot i que Luís Enrique, Messi, Iniesta, Mascherano, etc… demostren entendre’l. Aleshores, jo només volia denunciar aquesta farsa: de cara a la galeria en català i per darrera en castellà. Simplement el que fa tothom: en el fons considerar la nostra llengua de segona categoria.

    Liked by 1 person

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s