Pàgina d'inici » Dietari » Un visitant d’aquella presó

Un visitant d’aquella presó

Llegeixo que s’ha mort Imre Kertész (31-3-2016). Un dels pocs testimonis directes que devien quedar en vida d’aquell horror de l’holocaust. Conservo l’edició que, de Sense Destí, en féu Quaderns Crema el 2003. És un llibre impressionant i, cosa més difícil encara quan t’ha tocat viure-ho tot des de la perspectiva del presoner sense esperança que vas ser, d’alta literatura. En repasso ara els subratllats i anotacions que vaig fer-hi aleshores. Camp d’extermini de Buchenwald o Birkenau o qualsevol altre. Extermini, sí, aquesta era la idea i el destí preparat per Hitler i sequaços envers tota mena de dissidents, tant és que fossin comunistes, homosexuals, gitanos o, molt especialment, jueus d’arreu del món. I Kertész hi era. En plena adolescència. Ingenuïtat i innocència segur que per manca d’experiència vital. Només això explica el que hi ha a la pàgina 101: “Al començament, podria dir que em sentia com si fos només un visitant d’aquella presó”. La realitat com si fos una faula i l’alliberament final que li fa dir, en ser-li demanat que expliqui els horrors que havia viscut, que no té res a explicar, “jo no vaig adonar-me que fossin horrors”. Ser jueu no vol dir res, res si més no fins que començaven els passos endavant. No hi ha una sang diferent ni res de tot això. Hi ha situacions determinades que contenen noves possibilitats. Un destí determinat. El gas no fou el meu, podia haver-ho estat i no ho fou. I ara, mirin, no podem mai començar una vida nova, sempre continuem vivint l’anterior. Si no, ja no hi seríem. No era culpa meva ser allà, ara, parlant amb ells, detall fortuït. Potser sí que, si hi ha destí, no pot haver-hi llibertat. Sense destí, testimoni desapassionat, empremta profunda de tanta humiliació arbitrària. No sóc ningú per dir-ho, però aquest llibre em sembla, a més, un altre dels cims de la literatura. I de la història.

One thought on “Un visitant d’aquella presó

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s