Pàgina d'inici » Dietari » El nostre pa de cada dia

El nostre pa de cada dia

Diumenge de Rams. Benedicció. Xàfec matiner d’aquest primer dia de primavera en què som a més de 50 anys d’aquells 25 anys que en digueren “de paz“. Primer dia de primavera, a més, d’aquest titular d’El País, versió digital suposadament en català: “Una trucada va permetre *DONAR AMB el gihadista fugit”. Calc i supeditació. El nostre pa de cada dia doneu-nos, Senyor. Repasso, mentrestant, l’esplèndida pàgina 77 del llibre de Francesc Pasqual-Moster, De Llunyania i Somni, del qual ell mateix me’n féu present i que diu: “Què fer quan manca l’aire, i el record / és massa feble encara per tramar / l’ordit d’un temps de maquillatge i rates? / Es pot decapitar des del no-res / el gran badall que emmascara el silenci? / Monòtona sonsònia, pellofes / i delictes, residus d’un instint / emmordassat…Un antifaç lluent /  corrou la fesomia que ningú / no sabrà com hauria pogut ser”. Instants d’incandescència. Palmes i palmons vers la benedicció. Somni i llunyania.

És a dir, coses d’aquest temps de marxes forçades. Perquè si no, res.

One thought on “El nostre pa de cada dia

  1. Moltes gràcies per l’amabilitat.
    Realment la subordinació lingüística a què estem sotmesos és atroç, i gairebé tota paraula que no s’assembli del tot al corresponent mot espanyol passa a l’oblit d’un moment a l’altre, inconscientment queda exclosa (què se n’ha fet -posem per cas- d’un mot tan popular i col·loquial com “desgavell”, al costat d’alternatives com “desosdre”, “caos”, “poc professional”? I el color carbassa dels semàfors?). Per no parlar de la sintaxi aliena, infiltrada, com assenyaleu, a la premsa, però també al teatre (heu vist “Marits i mullers” de Woody Allen, per exemple?), a molta literatura d’ara, etc.
    Si mai hi hagués una vaga de correctors de la nostra llengua i ens haguéssim de contemplar al mirall amb tota la cruesa ens esgarrifaríem a més no poder. Potser fóra el millor. Està clar que si volem tenir alguna esperança hem de tocar el dos ben aviat.
    Perquè si no, res.

    Liked by 1 person

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s