Pàgina d'inici » Dietari » No feblegin!

No feblegin!

Segle XVII. Thomas Browne, filòsof, escriptor, poeta, metge, docència a Oxford i que va, fins i tot, ser nomenat cavaller pels seus serveis al coneixement, i que, a més, fou deixeble de Francis Bacon (1561-1626) que tenim traduït precisament per Josep Carner (els homes temen d’anar a la mort com els infants d’anar en foscos indrets, i així com la por natural d’aquests és augmentada per contarelles que n’han sentit, així fa la d’aquells…Feblejar).

El cas és que d’un dels llibres de Browne, Hydriotaphia (1658), en parla l’admirat Tòfol Serra a Con un solo Ojo, l’impagable petit opuscle del 1986 que publicà Arxipèlag. Sobre el tema de la inhumació, diu que Browne sentia, envers la mort, més fàstic que no pas temor, cosa impròpia d’un metge com ell, però que no està pas renyida amb el poeta. La ignomínia de la nostra naturalesa no és cap altra que la de la mort, ja que, en un instant, ens desfigura de tal manera que fins i tot parents i amics fugen de nosaltres per no veure l’espantall de la nostra disfressa definitiva.

Per cert, feblejar és un verb que no és al Diec perquè diria que és aranès o occità,  però que Carner usà a la seva traducció dels Assaigs de Bacon. M’encanta, feblejar. No feblegin, facin el favor!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s