Pàgina d'inici » Dietari » Dandi

Dandi

El DIEC2 es limita a definir el mot dandi dient que és l’home que vesteix amb gran elegància. Això i prou. Fa falta anar a Baudelaire per entendre que segurament el dandisme ja no és possible avui dia. S’ha acabat. Cal només un lleuger cop d’ull per adonar-se’n. Vagis on vagis, tant és. Charles Baudelaire i El meu cor al descobert. Home d’Oci i d’Educació General, llegim. Ser un home útil m’ha semblat sempre una cosa ben repugnant. Elegància i simplicitat absoluta. I ser ben mirat en el vestir, tant és que la indumentària sigui sempre idèntica. Plaer de sorprendre i l’orgullosa satisfacció de no sorprendre’s mai. Domini de les emocions i flegma sobirana. Estranger etern, nadiu i cosmopolita, urbà i impertinent, rebel sense causa. El meu cor al descobert. I no cal, no, que siguis gaire lluny, n’hi ha prou si ets, com avui, a Cotlliure o Perpinyà. Ser fora de casa i, en canvi, sentir-te pertot com a casa; veure el món, de lluny o de prop, des de casa teva mateix si vols, ser-ne i sentir-te’n el centre, i estar-ne i restar-ne al mateix temps amagat; petits plaers d’aquest esperit independent, apassionat, imparcial (potser única feblesa seva) del dandi i el dandisme ja gairebé desapareguts i que la llengua pot tan sols definir de manera tan maldestra tot i la incomoditat del que ha estat el seu doble joc perpetu. Cap correcció política, cap bonisme. Ni tan sols l’existència de gènere femení no contempla, per cert, l’entrada corresponent del DIEC2.

One thought on “Dandi

  1. A la meva vila (Vilanova i la Geltrú) hi ha encara algú -molt i molt pocs- que mantenen viva la flama en aquest sentit que dieu. Trobar-te’l (penso en su senyor molt concret, ara, de la generació dels pares, però de posat i gest encara jove), i que et saludi amb elegància, és un regal, com una glopada d’aquell esperit que dieu. J. V. Foix n’era un exemple, també.

    Liked by 1 person

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s