Pàgina d'inici » Dietari » Machado i aquella seva aurèola republicana i progressista

Machado i aquella seva aurèola republicana i progressista

I Sòria, ja de regrés. Observació de peripatètics a Mariano Granados i al Rosel i San Blas. L’Albereda de Cervantes. Santo Domingo i la Concatedral (diòcesi compartida amb El Burgo de Osma que ha quedat enrere). I el Duero encara. I Machado, esclar. Parlem precisament de Machado (1875-1939) davant mateix de l’institut on exercí de catedràtic de francès durant anys. Campos de Castilla i les versions musicades de Serrat. No ens podia veure gaire, Machado, sobretot quan signava articles amb el pseudònim d’Abel Martín o Juan de Mairena. Sota aquella seva aurèola republicana i progressista, s’hi amagaren expressions com ara “d’aquells que diuen ser gallecs, bascos, catalans…abans que espanyols, desconfieu-ne sempre. Acostumen a ser espanyols incomplets, insuficients, dels quals cap profit no cal esperar-ne”. O aquella altra que diu que “els catalans no ens han pas ajudat a portar la República, però seran ells els qui se l’emportaran. Perquè, en efecte, contra aquesta República, on no manquen homes de bona fe, milita Catalunya. I crec, amb don Miguel de Unamuno, que l’Estatut és, pel que fa a Hisenda, un veritable atracament i, pel que fa a l’ensenyament, alguna cosa encara més intolerable. El que cal és que els nens no parlin cap altra llengua més que no sigui la castellana, llengua imperial de la seva pàtria. Crec, tot i així, que fa falta encara una reacció a favor d’Espanya, que no concedeixi a Catalunya sinó allò que és just: una moderada autonomia i res més”. Que gros que em sembla, tot plegat. Aquest progressisme (fals com sempre) encara ara vigent. I més tal dia com avui (22-2-2019) que recupero aquest text justament quan fa 80 anys que es va morir a Cotlliure el poeta Antonio Machado, d’altra banda grandiós. En fi, ruïnes de Numància abans de tornar cap a casa a la recerca d’un poc de normalitat i d’assossec.

One thought on “Machado i aquella seva aurèola republicana i progressista

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s