Pàgina d'inici » Dietari » ¿Conviccions profundes?

¿Conviccions profundes?

¿Quin mal hi ha en el fet que una persona canviï de partit, una o més vegades, o que sovint fins i tot es contradigui? ¿Quin mal hi ha? Estic d’acord amb Pessoa quan, ara fa 100 anys -exactament el 5 d’abril del 1915- afirmava que si hi ha un fet estrany i inexplicable és que una persona amb intel·ligència i sensibilitat es mantingui sempre ferma en la mateixa opinió i sempre coherent amb ella mateixa. També en el nostre cos es dóna la continuada transformació de tot. I igualment, doncs, en el nostre cervell. És segurament una anormalitat molt grossa pretendre pensar avui el mateix que pensaves ahir, tenint en compte que no tan sols el cervell d’avui ja no és el d’ahir, sinó que tampoc el dia d’avui no és el d’ahir. Ser coherent és una malaltia, potser un atavisme i tot. La coherència, la convicció, la certesa, són, a més a més, demostracions evidents -i quants cops disculpades- de manca d’educació. És una veritable manca de cortesia i d’urbanitat envers els altres ser sempre el mateix davant seu. Mostrar-te sempre igual. I fastiguejar-los i disgustar-los amb la teva -i nostra- manca de varietat. ¿Conviccions profundes, dius? D’aquestes, només en tenen les persones superficials. I només quan una humanitat lliure dels prejudicis de sinceritat i de coherència hagi acostumat les seves sensacions a viure independentment, només aleshores, es podrà aconseguir aquell poc de bellesa, d’elegància i de serenitat a la vida. Creu-me, ens fa molta falta. I m’és ben igual si et penses que em contradic. Jo estimo els fills, n’estic segur. Sinó que això no és cap opinió. És un sentiment, el sentiment, que perdura i perdura.

One thought on “¿Conviccions profundes?

  1. Tota la raó. Cal tenir coratge per expressar una opinió així, i això encara li dóna més valor i originalitat. Un polític previsible és el pitjor que hi ha. Per sort no hem agafat aquesta ruta com a país. Aquesta és la nostra força i la nostra esperança. I el desencadenant ha estat sens dubte algú de qui tothom de bon principi se’n fotia (li deien robot)… Els obcecats i els pusil·lànimes, que continuïn bordant!

    Liked by 1 person

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s