Pàgina d'inici » Dietari » L’esclau triomfant

L’esclau triomfant

Ara ens veiem només de tant de tant amb en Narcís Aragay, que també viu aproximadament retirat. Aproximadament, perquè pot finalment dedicar-se a tot allò que veritablement estima, entre d’altres coses a la lectura i estudi pacient de l’obra i de la vida de Deleuze, Gilles Deleuze (París, 1925-1995). Ens veiem només de tant en tant i l’última vegada va ser el mes passat a Casa Agustí, del carrer Bergara. Bon dinar i conversa del tot plaent que acabàrem al Boadas tan proper. La vanitat és un atavisme i jo sóc molt influenciable. Hi havia renunciat, fa un temps, però Aragay em fa tornar també a Nietzsche. Aragay o Deleuze, tant és. “Crítica i Clínica”, “Pensar, Crear, Resistir“. Del tot encomanat, directe a la vena. L’esclavitud ha canviat de nom i, sobretot, de formes. Però no ha pas desaparegut. I tot ho tenim ara preparat per a un joc de mans eminentment dialèctic. L’esclau triomfant. Un cop introduït l’esclau en forma de senyor, ens adonem que la veritat del suposat senyor rau justament en l’esclau. I, de fet, tot ha succeït entre esclaus, vencedors o vençuts. La mania de representar, de ser representat, de fer-se representar; de tenir representats i representants: és aquesta la mania comuna de tots els esclaus, l’única relació que entre ells conceben, la relació que s’imposen, el seu triomf. Recorda ara, em va dir Aragay just abans d’acomiadar-nos, la voluntat de poder i aquelles paraules de Nietzsche de fins a quin punt la noció de representació enverina el pensament justament perquè és el producte directe de l’esclau i de la relació dels esclaus, la pitjor interpretació del poder, la més mediocre i la més baixa. L’atavisme de la vanitat. Ai, Narcís, no saps pas fins a quin punt la tinc present, aquella conversa. La tinc tan present que, aquest dematí de dilluns de mar en calma, et faig al Cap de Creus envoltat d’aquella soledat immensa del bany higiènic i purificador.

2 thoughts on “L’esclau triomfant

  1. Sí però la llibertat com la bellesa, la felicitat o la normalitat, és una abstracció. Vivim immergits en el món; els nostres pensaments, les nostres actuacions, no poden alliberar-se mai completament del nostre entorn i les nostres circumstàncies. El nostre pensament crític sobre el món és realment crític? És realment nostre? Podem deixar de ser esclaus i seguir essent?

    Liked by 1 person

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s