Pàgina d'inici » Dietari » ¿En què quedem?

¿En què quedem?

El munt de notes preses i de coses subratllades al llarg de tots aquest anys comença a ser ja considerable. Compromís principalment amb mi mateix. Ulls del germà etern. Xiuladissa i caixes de ressonància sense gaire mèrit i que no sé si ens porten enlloc. I aquell cofoisme posterior d’un trofeu el símbol del qual acabes de blasmar confós en l’anonimat de la massa. ¿En què quedem? Servitud humana. Deformacions d’aquest present que vivim. Són ben clars els motius de l’alçament, no cal dir-ho. Massa tenebra, però, encara. Orgue de grills. En fi, deia que el gruix de coses comença a ser considerable i no cal que digui fins a quin punt agraeixo tots els comentaris i aportacions. N’hi ha, per cert, dues de molt recents, en relació al Baixeu, Baixeu de l’altre dia, que em plau ara de reproduir. Sobretot perquè no podria estar-hi més d’acord.

1.- Ara, atenció, ja des d’abans dels dos anys, el 40% dels nens viuen en una “tablet”. I, representa, a més a més, que són els que tenen més sort i més “oportunitats”. ¿Què serà per a ells la literatura, i el dret d’imaginar i la contemplació activa? ¿I, senzillament, el respirar sense haver de fer res? ¿I el mite del paradís? A part de “l’actualitat”, “la informació”, el món “virtual”, és a dir, immaterial, ¿què tindran, amb què comptaran, si no els és permès ni tan sols d’experimentar en la realitat dels sentits ni de ser lliures en la fantasia de la infància…?

i 2.- Deu ser que sóc un carrossa, i, a més, dec estar equivocat. Però trobo que, als anys seixanta, quan era un nen, amb totes els condicionants que vulgueu, teníem a l’abast un món ric per als sentits que ara s’ha perdut. Ara en tenen un altre, el de les Noves Tecnologies, però a mi em sembla que, aquesta eina, és disminuïda i equivocada, o en tot cas complementària, però no hauria de ser l’única i exclusiva.
El carrer era el nostre camp d’experimentació, el barri, els horts periurbans, boscos i descampats. Allí ens embrutàvem les mans, manuclejàvem, flairàvem, sentíem, descobríem, discutíem, ens relacionàvem, jugàvem, sagnàvem, competíem, apreníem vocabulari, els noms de les coses, cases, indrets, ocells i animals. No ens calia la plastilina per exercitar la motricitat fina (concepte tan de moda), perquè teníem de tot per motivar-la: terra, rocs, canyes amb les quals fèiem escopetes…. Ens enfilàvem als arbres, caçàvem granotes i capgrossos. Fins i tot rates. Sabíem els noms de les fonts, les cases de pagès i les contrades. Coneixíem els conreus, les flors, on es feien bolets i les herbes remeieres. Això, els únics que no ho podien fer eren els anomenats nens de pis. Ara tots ho són, de pis. Saben on és Memphis i parlen anglès, però desconeixen que la civada és “l’avena” de la “llet” de moda. I no diferencien, a més, el lluç de l’orada.

3 thoughts on “¿En què quedem?

  1. “…ens embrutàvem les mans, manuclejàvem, flairàvem, sentíem, descobríem, discutíem, ens relacionàvem, jugàvem, sagnàvem, competíem, apreníem vocabulari, els noms de les coses, cases, indrets, ocells i animals. No ens calia la plastilina per exercitar la motricitat fina (concepte tan de moda), perquè teníem de tot per motivar-la: terra, rocs, canyes amb les quals fèiem escopetes…. Ens enfilàvem als arbres, caçàvem granotes i capgrossos. Fins i tot rates. Sabíem els noms de les fonts, les cases de pagès i les contrades. Coneixíem els conreus, les flors, on es feien bolets i les herbes remeieres. Això, els únics que no ho podien fer eren els anomenats nens de pis. Ara tots ho són, de pis. Saben on és Memphis i parlen anglès, però desconeixen que la civada és “l’avena” de la “llet” de moda. I no diferencien, a més, el lluç de l’orada.”
    Magnífic!!!

    M'agrada

  2. Moltes gràcies! I també a en Jaume Mestres. N’hi ha que encara recordem la màgia d’aquelles cròniques fetes des de cabines telefòniques a l’altre cap de món…

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s